Srbac: Blokirali Skupštinu pa traže krivca

Anita Janković
Srbac: Blokirali Skupštinu pa traže krivca

Srbac - Opštinski odbori SDS-a, NDP-a i SRS-a u Srpcu traže da sjednica lokalnog parlamenta bude održana najkasnije do 25. decembra radi pokušaja usvajanja budžetskih dokumenata, jer je izvjesno da bi ova opština i treću godinu zaredom mogla ući u privremeno finansiranje.

Oni u zajedničkom saopštenju ističu da je blokada rada parlamenta, koja traje već osam mjeseci, dovela do prekida u isplati stipendija, podsticaja za poljoprivrednike, subvencija za zapošljavanje i novca za sportske organizacije.

- Pozivamo sve političke partije koje participiraju u Skupštini da se urazume i zaustave dalje urušavanje ekonomskog, finansijskog i socijalnog stanja u Srpcu. Interes građana mora biti iznad interesa pojedinaca - navodi se u saopštenju koje su potpisali predsjednici ovih partija Ranko Nedić, Goran Ćosić i Dragan Katalina.

Kriza u parlamentu nastupila je kada su predsjednik Skupštine Zoran Đukić i sekretar Dragica Vranić odbili da odu sa funkcija nakon što ih je nova većina od 13 odbornika SNSD-a i DNS-a smijenila na aprilskoj sjednici, a to nisu učinili ni na tri primopredaje.

Sjednici su tada odbili da prisustvuju odbornici NDP-a, PDP-a, SP-a i dva od četiri odbornika SDS-a, koji su odlučili da pruže podršku smijenjenim funkcionerima.

Iako su time doprinijeli da dođe do skupštinske blokade, očigledno su u SDS-u i NDP-u uvidjeli svoju grešku, zbog čega su proteklih mjeseci pregovarali sa SNSD-om o zajedničkom nastupanju u Skupštini, ali su bili neuspješni. I SDS i NDP su okrenuli leđa načelniku opštine Dragi Ćiriću, koji je takođe sa svojim SP-om pokušao da sklopi sporazum sa SNSD-om, ali nije bilo konkretnih rezultata.

U SNSD-u su izričiti i traže da budu ispoštovane odluke koje su usvojene na aprilskoj sjednici, a to je da se postave novoizabrani predsjednik i sekretar SO Goran Gavranović i Slađana Škrbić i pokrene postupak za opoziv Ćirića.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor ne vidi šansu za održavanje sjednice Skupštine i ističe da su se kasno sjetili moralisanja i pozivanja na interes građana.

- Otići ćemo jedino na skupštinu koju zakaže novoizabrani predsjednik koji je izabran legalno sa 13 odbornika. Da su mislili na građane, do sad bi predali vlast koju su većinom izgubili, ali nisu. Sad morališu, a zaboravljaju da nemaju pravio na to - kategoričan je Čavor.

On ističe da je slična situacija bila i prošle godine kada su ih iste stranke, navodno u interesu građana, zamolile za podršku kako bi usvojili budžet.

- Tu smo ih podržali, ali kada smo na sljedećoj Skupštini opozvali predsjednika, oni su blokirali rad Skupštine - priča Čavor i naglašava da je najveći krivac za blokadu srbačkog parlamenta bivši predsjednik SO Zoran Đukić, koji nije htio da ovjeri dokumenta sa sjednice Skupštine održane početkom aprila gdje je pokrenuta njegova smjena.

- Donekle odgovornost snosi i Ćirić jer je dužan da vodi računa o funkcionisanju lokalne vlasti - kaže Čavor.

Radikali

Iako nemaju odbornika u lokalnom parlamentu, zahtjevu za sazivanje Skupštine su se pridružili i srbački radikali. Oni su na lokalnim izborima 2012. godine nastupali u kampanji pod okriljem koalicije "Zvono", ali njihovi kandidati nisu prikupili dovoljno glasova da uđu u parlament.

Posljedice blokade parlamenta

- prekid u isplati stipendija

- izostali podsticaji za poljoprivrednike

- nisu uplaćene subvencije za zapošljavanje

- sportske organizacije ostale bez novca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana