Spust užetom niz litice i vodopade rijekom Hrčavkom u Nacionalnom parku Sutjeska

Radmila Đević
Spust užetom niz litice i vodopade rijekom Hrčavkom u Nacionalnom parku Sutjeska

Foča - Posjetioci Nacionalnog parka "Sutjeska" kod Foče moći će od jula naredne godine iskusiti novu avanturu, a donijeće je kanjoning rijekom Hrčavkom.

Ova i druge novine koje uvodi najstariji nacionalni park u BiH dio su projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude". Riječ je o projektu koji sprovodi Svjetska organizacija za zaštitu prirode "Adrija" u sedam zemalja zapadnog Balkana.

Jedan od najmlađih ekstremnih sportova omogućava posjetiocu da se užetom spušta u stjenovito područje rijeke, skače preko vodopada i u njih, ali i da se prošeta jedinstvenim prirodnim oazama.

Pored adrenalina i zabave ovaj sport nosi i opasnosti zbog čega je veoma važno da vodiči budu dobro obučeni i iskusni. Kako bi turisti bili bezbjedni i u potpunosti uživali u prirodi, ekspedicija Kanjoning asocijacije Slovenije stručna znanja prenosi na buduće lokalne vodiče. Dio obuke sprovodi se na Sutjesci, a dio na vještačkoj stijeni.

- Obuka će trajati do 18. oktobra u okviru koje vodiči savladavaju manevre spuštanja i bezbjednosti, ali i kako da postupe u slučaju nesreće. Veoma smo zadovoljni polaznicima koji su svakim danom sve spremniji - kaže predsjednik Kanjoning asocijacije Slovenije Samo Leštan.

Jednodnevni prolazak kroz kanjon Hrčavke traje od osam do deset časova i zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost vodiča. Pokrete i izdržljivost na vještačkoj stijeni uvježbava i Ivan Papović, koji se kanjoningom bavi već pet godina.

- Mnogo novih stvari i trikova sam naučio koji će olakšati sam prolazak kroz kanjon - kaže Papović.

Kako bi svi projekti bili kvalitetno sprovedeni u parku "Sutjeska" formirano je saradničko vijeće koje čine predstavnici raznih sektora s ciljem promocije zaštićenih područja kao mjesta za odmor, rekreaciju i obrazovanje.

- Kada čovjek dođe na Sutjesku vidi da je ovdje samo nebo granica. Priroda je jedinstvena, a potencijal neizmjeran. Sve je tu, samo se treba iskoristiti u najbolje svrhe, a upravo je cilj ovog projekta da Nacionalni park i lokalno stanovništvo budu pokretači održivog turizma u zaštićenom području. Mi smo tu da to pomognemo - pojašnjava menadžer projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" Leon Kebe.

Projekat finansira Švedska agencija za razvoj sa 4,2 miliona evra, od čega je BiH namijenjeno oko pola miliona.

Prerada borovnice

Osim kanjoninga u Nacionalnom parku "Sutjeska" treba da počne prerada i otkup borovnice i ljekobilja sa obronaka planine Zelengore i Maglić.

- Prerada bi se odvijala u jednom od objekata koje bismo adaptirali i prilagodili za tu namjenu. Sa pripremnim radovima počećemo već na proljeće, tako da bismo do sezone imali sve spremno i dogodine krenuli sa preradom borovnice - kaže direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana