Sprečavanjem poplava čuvaju usjeve

Anita Janković Rečević
Sprečavanjem poplava čuvaju usjeve

BANjALUKA - S ciljem sprečavanja poplava, bujičnih i podzemnih voda koje su proteklih godina prouzrokovale milionsku štetu na poljoprivrednim usjevima resorno ministarstvo sprovodi opsežan projekat čišćenja kanalskih mreža u Srpskoj, a samo na području Gradiške za te radove obezbijeđeno je 6,61 milion maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u toku završna faza čišćenja kanalskih mreža, te da je ukupna vrijednost projekta 13,65 miliona KM.

Radovi na terenu počeli su nakon što je preduzeće “Vode Srpske” 2019. godine analiziralo stanje vodotoka u Srpskoj na slivu rijeke Save, kao i pojedinih bujičnih vodotoka prema osnovnom slivu i pripadnosti lokalnoj zajednici, te je utvrđeno da je situacija u ovoj oblasti daleko od zadovoljavajuće, i to sa aspekta stanja objekata koji nisu u nadležnosti javnog preduzeća. Analizama je bila obuhvaćena i mreža obodnih i lateralnih kanala, primarna, sekundarna i tercijarna melioraciona mreža, a povod su bila učestala plavljenja na pojedinim bujičnim vodotocima, te izrazita šteta u poljoprivredi.

- Šteta u poljoprivredi usljed poplava 2000. godine iznosila je 128 miliona KM, 2014. godine 61,1 milion, a značajna šteta na jesenjim kulturama zabilježena je i 2018. godine. Razlog je bio prilično loše stanje objekata melioracione mreže, zbog čega je bilo neophodno da se krene sa čišćenjem - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede RS Milan Gavrić. On je istakao da, uprkos rekonstrukciji odbrambenih nasipa, loše stanje sekundarne mreže dovodi do tek djelimične funkcionalnosti i stabilnosti odbrambenih objekata, jer sistem odbrane od poplava i odvodnje površinskih voda čine zajednički sistem koji veoma teško ili nikako ne može funkcionisati jedan bez drugog.

- Melioraciona mreža, koja je neraskidivi dio sistema odbrane od poplava, mora biti funkcionalna. Apsurdno je da su crpne stanice i osnovni kanal rekonstruisani, a melioraciona mreža ne jer bi tako imali dvostruke gubitke. Jedne zbog troškova pumpanja duže nego što je potrebno, a druge na usjevima - pojasnio je Gavrić.

Prema njegovim riječima, radovima je obuhvaćeno čišćenje objekata od rastinja i drveća, zbrinjavanje otpadnog materijala, te interventna izmuljenja objekata u svrhu omogućavanja nesmetanog tečenja vode.

 - U toku je čišćenje melioracione mreže na dijelu poplavnog područja Dubičke ravni, Lijevča polja i Nožičko-srbačke ravni, odnosno područja Gradiška. Aktivnosti na području Kozarske Dubice i Srpca u koje je bilo uloženo 3,58 miliona KM su završene, kao i radovi u Derventi, Brodu, Modriči, Vukosavlju koji su koštali 3,89 miliona KM - rekao je Gavrić i dodao da će biti očišćeno više od 1.000 kilometara kanalske mreže.

Hitna sanacija

Vlada Srpske zadužila je prošle sedmice ministarstva finansija i poljoprivrede da obezbijede 3,1 milion KM, koliko je neophodno za hitnu sanaciju i rekonstrukciju vodnih objekata na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša i Srpca. Planirano je uređenje obala vodotoka i kanala u Srpcu, sanacija i uređenje obala vodotoka u Laktašima, kao i uređenje korita vodotoka, dislokacija i uklanjanje nanosa iz korita Save u Gradišci. Biće sanirana i ruševna obala i uređena korita i nasip rijeke Gomjenica u Prijedoru, te spriječena plavljenja na jezeru Šljivno, na području Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana