Sporazum između Srpca i Moršanska jača veze dva naroda: Rusi prepisuju model školovanja iz Srpske

Dejan Jovičić
Foto: D.J.

SRBAC - Dijalog između gradova i opština u Republici Srpskoj i Rusiji temelj je za jačanje prijateljskih veza ruskog i srpskog naroda i cilj je da što veći broj lokalnih zajednica iz Srpske uspostavi bratske odnose sa nekim od ruskih gradova.

Ovo je poruka koja je juče upućena poslije potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između opštine Srbac i grada Moršansk, čime su stvorene mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata na polju ekonomije, kulture, sporta, obrazovanja, turizma, zdravstva i drugih oblasti.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je ovo istorijski dan za ovu lokalnu zajednicu i kruna dobre saradnje koju već godinama imaju sa Tambovskom oblasti u kojoj je smješten grad Moršansk.

- Ovo je trebalo i ranije da se dogodi, ali su nas u tome spriječili pandemija virusa korona i druge okolnosti i samo smo čekali pogodan trenutak da to ozvaničimo. Naša očekivanja su velika, a postoji obostrani interes da posebno radimo na ekonomskoj saradnji i organizujemo međusobne susrete naših privrednika - rekao je Dragosavljević.

Koordinator projekta bratimljenja Srpca i Moršanska Denis Kočetov rekao je da su putem interneta već organizovane zajedničke književne večeri i predavanja ustanova kulture iz Republike Srpske i Rusije, a uspješno je održan i onlajn turnir srbačkih i moskovskih šahista.

- Ono što je za nas jako važno je da smo uspjeli spojiti Tambovski državni tehnički univerzitet sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i nastavićemo i dalje raditi na polju obrazovanja - rekao je Kočetov.

Gradonačelnik Moršanska Aleksej Viktorovič Banjikov rekao je da će biti uspostavljena saradnja njihove srednje škole sa Centrom srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca.

- Vidjeli smo da postoji razlika i da učenici u Srpcu po završetku škole mogu da steknu zvanje tehničara i odmah počnu raditi u privredi, što kod nas nije slučaj. Naši učenici kroz srednjoškolsko obrazovanje se isključivo pripremaju za upis na fakultete, tako da ćemo se potruditi da primijenimo ovdašnja iskustva i realizujemo i neke druge zajedničke inicijative - rekao je Banjikov.

Dodaje da je u planu i potpisivanje sporazuma o saradnji između Boračke organizacije opštine Srbac i Udruženja ratnih veterana iz Moršanska, a biće uspostavljena i saradnja između kulturno-umjetničkih društava.

Tokom posjete Republici Srpskoj delegacija Ruske Federacije obišla je manastir Osovica i Hram Vaskrsenja Hristovog u Srpcu, kao i Srpsko-ruski hram u Banjaluci koji je u izgradnji, a sutra će prisustvovati parastosu za poginule borce Vojske Republike Srpske iz Srpca. 

VIDOVIĆ

Ministarka finansija Zora Vidović, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma o bratimljenju, rekla je da je izgradnja prijateljskih veza sa Rusijom veoma važna za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Dodala je da je potrebno raditi i na povezivanju njihovih regiona u ekonomskom i političkom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana