Spomenik u Ježeštici kod Bratunca svjedok srpskog stradanja

K. Ć.
Spomenik u Ježeštici kod Bratunca svjedok srpskog stradanja

Bratunac - U Ježeštici kod Bratunca juče je osveštan spomenik i služen parastos vojnicima i civilima koji su poginuli u ovom i nekoliko okolnih sela u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Počast za 200 Srba ubijenih u dva posljednja rata odali su načelnici Bratunca i Srebrenice Nedeljko Mlađenović i Mladen Grujičić te delegacije srpskih organizacija i udruženja i nekih političkih partija iz ovih lokalnih zajednica.

- Spomenik mnogo znači nama koji smo izgubili najmilije jer on svjedoči o velikom stradanju Srba na ovom prostoru sredinom i krajem prošlog vijeka. Još niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni u Ježeštici i drugim selima, ali se nadamo da će pravda stići zločince - rekla je “Glasu Srpske” Ivanka Mlađenović, koja je podsjetila da su 8. avgusta 1992. godine zaklani u porodičnoj kući njen suprug Anđelko, njegov brat Dragan i njihova majka Savka.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Zoran Gvozdenović rekao je da je izgradnja ovog spomenika počela prije desetak godina i da je u njegovo uređenje uloženo oko 20.000 maraka.

- Zahvaljujući podršci Vlade RS i uz pomoć opštine Bratunac uspjeli smo da uredimo ovo spomen-obilježje za 39 srpskih vojnika i civila koji su nastradali u Odbrambeno-otadžbinskom i ratu i 161 mještanina Ježeštice i okolnih sela ubijenih tokom ustaškog pokolja - rekao je Gvozdenović.

Anđa Đukanović iz Ježeštice podsjetila je da su pripadnici takozvane Armije RBiH iz Srebrenice više puta napadali srpska sela na prostoru Kravice. Od napada na Božić 1993. godine kao nestao vodi se njen suprug Ivan.

- Skoro tri decenije tragam za njegovim posmrtnim ostacima. Ovaj spomenik svjedoči o tragediji koja je zadesila srpski narod u dva rata, ali i opominje da ne smijemo zaboraviti one koji su svoje živote dali za slobodu koju imamo u Republici Srpskoj - rekla je Đukanovićeva.

Nedeljko Mlađenović je izrazio veliku zahvalnost predsjednici Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji su pomogli da bude završeno ovo spomen-obilježje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana