Spomen-područje Donja Gradina u ovoj godini posjetilo 12.080 ljudi

Srna
Spomen-područje Donja Gradina u ovoj godini posjetilo 12.080 ljudi

Kozarska Dubica - Spomen-područje Donja Gradina u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo je 12.080 ljudi, a najveći broj posjeta zabilježen je u aprilu kada ta ustanova organizuje niz aktivnosti povodom obilježavanja proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je da je pomenu i parastosu u Donjoj Gradini 23. aprila prisustvovalo oko 6.000 posjetilaca.

"Na preporuku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske znatno je povećan broj školskih posjeta, te su Spomen-područje Donja Gradina, osim učenika iz banjalučke regije, posjetili i đaci iz Trebinja, Foče i Kalinovika", navela je Tulekovićeva.

Ona je rekla da je svim učenicima održan istorijski čas, a svim školama poklonjeni naslovi izdavačke djelatnosti Spomen-područje Donja Gradina, da bi u školskim bibliotekama imali adekvatnu literaturu za izučavanje istoriografije Nezavisne Države Hrvatske i koncentracionog logora Jasenovac.

"Moram pohvaliti učenike petog dva razreda Osnovne škole žVuk S. Karadžićž iz Kozarske Dubice koji su nam poklonili svoje radove o temi žMoja porodica u Drugom svjetskom ratuž. Učenici su prikupili vrijedne podatke od svojih roditelja, baka i djedova, pažljivo ih zapisali i dostavili nama. Nakon uvida, naši kustosi su već izašli na teren, snimili neke od djedova i dopunili podatke neophodne za našu zbriku", rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je naglasila da je to jedan od načina na koji se zajednički može doprinijeti čuvanju sjećanja na pretke i njihovo stradanje.

"Posjetile su nas delegacije iz Rusije, i to delegacija iz Nižnjeg Novgoroda-episkop Gorodecki Avgustin sa pratnjom, izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta Tomas Jezgerdi sa saradnicima, izaslanik britanskog Doma lordova za pitanja Holokausta Erik Pikls sa saradnicima, Savez Roma žKali Saraž iz Zagreba, grupa profesora istorije iz Švajcarske, djeca sa Kosova i Metohije sa svojim domaćinima", navela je Tulekovićeva.

U nizu redovnih programskih aktivnosti u Spomen-području Donja Gradina otvorena je izložba pod nazivom "Donja Gradina - od sela do memorijala", održana radionica za srednjoškolce i otvorena izložba dječijih likovnih radova o temi "Jasenovac".

U Spomen-području Donja Gradina održan je pripremni seminar za profesore istorije i srpskog jezika za ljetnu školu o izučavanju Holokausta u Jad Vašemu, te promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945" u Beču i Lincu, a u pripremi je i treći broj časopisa "Topola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana