Spojili ljubav prema sportu i konjima

Ilijana Božić
Spojili ljubav prema sportu i konjima

Banjaluka - Takmičari iz raznih dijelova BiH, ali i daleke Finske preplavili su juče plato banjalučkog Konjičkog kluba “Čokorska polja” gdje je održano takmičenje u preskakanju prepona “Banjaluka 2019”.

Manifestacijom međunarodnog karaktera konjički klub “Čokorska polja” obilježio je jubilarnih, deset godina rada, a učešće je uzelo 30 takmičara iz konjičkih klubova iz Srpca, Banjaluke, Visokog, Gruda i Sarajeva. Novina su učesnice koje su došle iz Finske putem projekta “Of Course, My Horse”, koji se sprovodi u saradnji Konjičkog kluba “Čokorska polja” sa Udruženjem građana “Pomozimo djeci” i Omladinskim centrom “Anjala” iz Kouvole u Finskoj.

Preponsko jahanje je jedna od najpopularnijih disciplina u konjičkom sportu i jedna je od tri olimpijske discipline.

- Konjički sport kod nas, ali i u susjednim državama, još je u razvoju i veoma smo ponosni što svake godine uspijevamo da održimo ovakvo takmičenje. Pokrenuli smo projekat ruralnog razvoja turizma kroz promociju konjarstva tako što ćemo u seoska domaćinstva koja imaju konje dovoditi turiste koji su njihovi ljubitelji - rekla je Maja Lolić, predsjednica Udruženja građana “Pomozimo djeci”, koje sa konjičkim klubom realizuje projekat pomoći djeci sa poteškoćama u razvoju.

Takmičenje je bilo podijeljeno u četiri kategorije i to kaprili test i utakmice na 40 cm, 70 cm i jedan metar.

Ponesena takmičarskim duhom, uzbuđenje i radost nije krila ni jedanaestogodišnja učesnica Mia Boškić.

- Treniram dvije godine u klubu “Čokorska polja”, a takmičila sam se u disciplini 70 cm. Učestvovala sam na mnogim takmičenjima, gdje sam osim drugih i trećih osvajala i prva mjesta - rekla je Mia.

Takmičenje je otvorila ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, koja je istakla da je konjički sport nešto po čemu bi trebalo da budemo prepoznatljivi, posebno zbog toga što su u konjičkom klubu “Čokorska polja” uključena i djeca školskog i predškolskog uzrasta.

- Ovaj sport je veoma važan za zdrav rast i razvoj djece. Neophodno je da pored takmičarskog duha njegujemo i odnos prema životinjama i ljudima da bi djeca izrasla u kvalitetne ličnosti. Konji su uključeni u terapeutsko jahanje, posebno sa djecom s poteškoćama u razvoju, jer se pokazalo da to utiče na unapređenje njihovog zdravstvenog stanja - istakla je Trivićeva.

Entuzijazam

Takmičenje ne bi bilo moguće održati bez konjičkog kluba “Čokorska polja” koji postoji zahvaljujući velikom entuzijazmu vlasnika.

- Svojim svijetlim primjerom pokazuju da se na ovim prostorima mogu pokrenuti i priče koje su nam bile nedostupne - rekla je Maja Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana