Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu stigla vrijedna donacija

Srna
Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu stigla vrijedna donacija

Sokolac - Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu uručena je oprema za vešeraj - mašine za pranje i sušenje veša, vrijednosti 30.000 KM.

Direktor ove zdravstvene ustanove Biljana Renovica Cvijetić rekla je Srni da zahvalnost za ovu donaciju duguju ambasadoru BiH u Kuvajtu Mehmedu Haliloviću i Ambasadi Kuvajta u BiH, koji su pomogli nabavku ove opreme.

Ona je izrazila zahvalnost i drugim donatorima, poput Rotari klubu iz Beča, Crvenog krsta Republike Srpske i Distrikta Brčko, koji su imali razumijevanja i pomagali ovoj bolnici.

„Crveni krst Brčko Distrikta nedavno nas je darivao novim pokrivačima, jastucima i posteljinom, koji su namijenjeni za tek rekonstruisano odjeljenje u kome ćemo stvoriti pristojne uslove za smještaj i boravak naših pacijenata“, istakla je Renovica Cvijetić.

Ona je podsjetila da je ova bolnica prošle godine dobila 11 šlepera kvalitetne opreme od Rotari kluba iz Beča za uređenje i opremanje odjeljenja ženske rehabilitacije.

Renovica Cvijetić je naglasila da su u proteklih godini i po dana u ovoj zdravstvenoj ustanovi postignuti značajni rezultati, koji su doprinijeli stvaranju boljih uslova za boravak pacijenata.

Ona je navela da je u toku i rekonstrukcija stare zgrade bivšeg Sudskog odjeljenja, kapaciteta 60 kreveta.

„Zamijenjena je stolarija, postavljena topla fasada, izmijenjeni podovi i uređena kupatila. Sredili smo dva objekta bolnice, a na ostalim objektima u toku su radovi na zamjeni oluka, krovnih potkovica, sanacija dnevnih boravaka za bolesnike i uređenje prilaznog puta za odjeljenje ženske rehabilitacije“, kaže Renovica Cvijetić.

Prema njenim riječima, nedavno je ukinuto odjeljenje za sudsku psihijatriju, koje je djelovalo u okviru ove zdravstvene ustanove i ti pacijenti su prešli u Zavod za forenzičku psihijatriju.

Ona je dodala da će ubuduće u okviru Specijalne bolnice za psihijatriju funkcionisati Odjeljenje za liječenje zavisnosti od alkohola, droga i drugih opojnih sredstava i Odjeljenje psiho-gerijatrije.

„Na novom Odjeljenju za liječenje zavisnosti biće omogućen smještaj za 15 do 20 pacijenata, jer je veoma teško raditi sa većim brojem pacijenata u postupku odvikavanja, dok se na Odjeljenju psiho-gerijatrije planira do 40 bolesnika, zbog naglašene potrebe za ovim vidom njege i zdravstvene zaštite“, pojasnila je direktor Specijalne bolnice za psihijatriju.

Nekadašnja Psihijatrijska bolnica Sokolac, a sada Specijalna bolnica za psihijatriju postoji već 60 godina i bila je najveća ustanova ovog tipa u bivšoj Jugoslaviji sa smještajnim kapacitetom 500 kreveta.

Sada je kapacitet ove bolnice 200 pacijenata, a trenutno u njoj borave njih 102.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana