Specijalna bolnica za psihijatriju u Sokocu suočena sa brojnim izazovima u poslovanju: Uz pomoć prijatelja lakša borba s krizom

Anita Janković Rečević
Specijalna bolnica za psihijatriju u Sokocu suočena sa brojnim izazovima u poslovanju: Uz pomoć prijatelja lakša borba s krizom

BANjALUKA - Specijalna bolnica za psihijatriju u Sokocu, uprkos brojnim problemima koji otežavaju njeno poslovanje, zahvaljujući podršci društveno odgovornih kompanija i pojedinaca i u kriznim vremenima uspijeva korisnicima pružiti adekvatnu uslugu.

Rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj se zbrinjavaju i liječe pacijenti sa najtežim oblicima duševnih oboljenja, organizovan je kroz šest odjeljenja i radnookupacionu terapiju, a situacija u kojoj se trenutno nalaze daleko je od zavidne.

Vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice za psihijatriju u Sokocu Dragan Bulajić, koji je na tu funkciju došao početkom aprila, kaže da su suočeni sa ogromnim naslijeđenim dugovima.

- Najveći je kredit od 2,5 miliona KM koji je sada došao na naplatu sa mjesečnom ratom u iznosu od 26.000 KM. Zatekao sam i brojne neplaćene račune. Dug za vodu iznosi 45.000, za lož-ulje 81.000, struju 22.000 KM. Dobavljačima hrane i voća dugujemo 12.000, a mesarama 8.000 maraka - nabraja Bulajić.

Pobrojani dugovi u velikoj mjeri im otežavaju poslovanje jer mjesečna tranša koju dobijaju od Fonda zdravstvenog osiguranja RS i koja je jedini izvor finansiranja ove ustanove nije dovoljna za sve troškove.

- Mjesečna tranša do sada je iznosila 316.000 KM, ali budući da je došlo do povećanja plata od deset odsto, taj iznos je povećan na oko 340.000 maraka i ovih dana treba da dobijemo prvu uvećanu. Od tog novca isplaćujemo plate, rate kredita, prevoz radnika, pa nam za hranu i servisiranje rada bolnice ne ostaje mnogo - priča Bulajić i dodaje da zapošljavaju 127 radnika, od kojih su po sistematizaciji radnih mjesta tri višak.

Kako bi prebrodili ovu krizu, Bulajić kaže da su se obratili brojnim prijateljima i firmama za pomoć. Među prvima se javila kompanija „m:tel“, od koje je tražio pomoć u isplati novčanih na-grada pacijentima na radnoj terapiji.

- Posjedujemo vrt sa dva plastenika u kojima sijemo paprike, paradajz, krastavac, krompir i drugo povrće za bolničku kuhinju. Pacijentima koji rade u vrtu isplaćujemo simbolične naknade, a kada sam preuzeo funkciju, one im nisu bile isplaćene od novembra prošle godine. Kompanija „m:tel“ izašla nam je u susret i donirala novac kojim smo isplatili te nagrade za dva mjeseca - rekao je Bulajić i uputio apel i drugim kompanijama u Srpskoj da im pomognu, naglašavajući da njihovo malo njima znači mnogo.

Ističe da im je svaka pomoć dobrodošla kako bi zakrpili bar neku od mnogobrojnih rupa. 

- Pomoć u novcu pružili su nam i načelnici Kalinovika, Gacka, Istočnog Novog Sarajeva te gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a i Fond zdravstva ima mnogo razumijevanja kada nam se pojave vanredni troškovi. „Mikrofin“ nam je skoro donirao određeni iznos za hranu, kao i firma „Power“ - kazuje Bulajić koji je zahvalio i šumskom gazdinstvu u Sokocu koje im redovno priskače u pomoć.

Uslovi

Bolnica u Sokocu trenutno ima 144 pacijenata, a uslovi su, kaže Dragan Bulajić, više nego zadovoljavajući, izuzev na ženskom akutnom odjeljenju.

- I taj problem će uskoro biti prošlost. Vlada RS odobrila nam je 94.000 KM sa PDV-om za rekonstrukciju sprata na kojem je smješteno muško akutno odjeljenje. Plan je da nakon rekonstrukcije na taj sprat prebacimo i muško produženo odjeljenje, a u njihove sadašnje prostorije prebacimo žensko akutno jer su uslovi tu daleko bolji - pojasnio je Bulajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana