Spasioci iz Srpca dobili pojačanje!

D.J.
Spasioci iz Srpca dobili pojačanje!

SRBAC - Gorska služba spasavanja Srbac, koja je osnovana prošle godine, ovih dana dobila je na poklon štene belgijskog ovčara, malinoe, koje će ići na obuku za potražnog psa i učestvovati u budućim akcijama spasavanja ljudi i materijalnih dobara.

Štene je poklonio uzgajivač pasa Strahinja Damjanović iz Zrenjanina, a preuzeo ga je načelnik Gorske službe spasavanja Srbac Ljubo Šuščević koji kaže da se radi o štenetu vrhunskog rodovnika čiji otac je učestvovao na svjetskim takmičenjima i osvajao titule.

- Ovaj poklon nam je bio veoma potreban jer su potražni psi ključni za uspjeh u akcijama spasavanja. Lično ću preuzeti brigu o psu koji će sada proći proces socijalizacije i obuke i sa njim će raditi kvalifikovani stručnjaci - rekao je Šuščević.

Damjanović je poželio članovima Gorske službe iz Srpca da im pas dobro služi, pruži potrebnu ljubav i radost i bude od koristi u radu službe.

- Poznato mi je da je Ljubo sa timom iz BiH učestvovao u akciji spasavanja u Turskoj prilikom razornih zemljotresa koji su pogodili tu zemlju i pričao mi je koliko su im psi pomogli pronalazeći zatrpane ljude ispod ruševina, što je zaista fascinantno - rekao je Damjanović.

Osnivačka skupština Gorske službe spasavanja Srbac održana je u martu prošle godine nakon čega su njeni pripadnici prošli obuke i osposobljavanje za potrage i djelovanje u spasavanju ljudskih života na planinama, nepristupačnim područjima, vodi i pod vodom, kondicioniranje i usavršavanje drugih tehnika spasavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana