Solidarnost gradi dom Ignjatićima

Dejan Jovičić
Solidarnost gradi dom Ignjatićima

SRBAC - Teška životna priča Nevene Ignjatić iz Srpca dirnula je mnoge njene sugrađane, koji su se uključili u prikupljanje novčane pomoći kako bi ova samohrana majka sa dvoje maloljetne djece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama, dobila novi dom.

U prvim danima akcije “Kuća od srca” prikupljeno je oko 5.000 KM. Akciju je pokrenuo Omladinski savjet opštine Srbac, na inicijativu odbornika Branka Grahovca, koji je jedan od koordinatora ove humanitarne aktivnosti. Grahovac kaže da Nevena živi kao podstanar, a skromna primanja joj nisu dovoljna da samostalno riješi stambeno pitanje, što je bio glavni motiv da pokrenu ovu akciju.

- Prva suma od 1.120 KM prikupljena je na nedavnom koncertu Goce Tržan na gradskom trgu u Srpcu, gdje je sav prihod od prodaje pića usmjeren u ove namjene. Dobili smo 900 KM od ekipa koje su stigle do finala tradicionalnog turnira u malom fudbalu - rekao je Grahovac.

Dodaje da svakodnevno stižu brojne donacije. Javilo se i nekoliko donatora koji su izrazili želju da pomognu u radovima na kući, kao i nabavci namještaja.

- Dobili smo podršku gradonačelnika Laktaša Miroslava Bojića i odbornice Biljane Petković, koja je i sekretar udruženja “Osmijeh žene”. Oni će obezbijediti projektnu dokumentaciju za izgradnju kuće, a finansijsku pomoć će nam pružiti i opština Srbac - istakao je Grahovac.

Posebno ističe gest jednog Srpčanina koji radi u inostranstvu. On je ponudio ili parcelu za izgradnju kuće ili mogućnost da je proda, a novac donira za ovu humanitarnu akciju.

- Sve donacije su važne i mnogo će nam pomoći kako bismo pokušali da do zime ovoj porodici obezbijedimo novi dom ili bar da počnemo sa izgradnjom - istakao je Grahovac.

Nevenin devetogodišnji sin Živko od rođenja se bori za život nakon što mu je pupčana vrpca bila vezana oko vrata. Zbog toga je prilikom dolaska na svijet doživio tešku traumu, te boluje od cerebralne paralize, epilepsije i drugih teških oboljenja.

- Nakon poroda je reanimiran, a potom je pao u komu u kojoj je bio nekoliko dana. Dva mjeseca je proveo na intenzivnoj njezi, ali od toga se do danas nije oporavio, zbog čega se nalazi na stalnim bolničkim terapijama - kaže Nevena.

Trenutno čekaju da dobiju termin u Zavodu za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci, kako bi proveo nekoliko dana na vježbama za poboljšanje koordinacije pokreta jer ne može hodati i sjediti samostalno, niti držati podignutu glavu. Sve otežava i bronhitis koji ima od rođenja.

- Ne može jesti čvrstu hranu, pa mu dajem obroke na špric. Stalno se guši i ima temperaturu, tako da provodimo mnoge besane noći - kaže Nevena.

Zbog konstantne brige i pažnje nije u mogućnosti da traži posao, pa preživljava uglavnom od socijalne pomoći koju dobija iz Centra za socijalni rad.

- Radila sam osam i po godina u klanici peradi “Perutnina” u Srpcu i morala sam prestati kako bih o njemu vodila računa. Mnogo mi pomaže kćerka Katarina, koja ima 12 godina i koja ga povremeno pričuva. Nadam se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspjeti dobiti krov nad glavom kako bismo se lakše izborili sa svim problemima - ističe Nevena.

Uplate

Donacije za izgradnju kuće mogu se uplatiti na žiro-račun koji je otvoren u Atos banci na broj: 567 353 27 000047 98 sa naznakom “Humanitarna pomoć za Nevenu Ignjatić”. Novac se može donijeti i u kafe-bar “Dom” u centru Srpca od osam do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana