Sokolački odbornici usvojili budžet opštine nakon višemjesečnog kašnjenja: Poljoprivrednici ujedinili političare

Goran Janjić
Sokolački odbornici usvojili budžet opštine nakon višemjesečnog kašnjenja: Poljoprivrednici ujedinili političare

SOKOLAC - Odbornici Skupštine opštine Sokolac u petak na hitnoj sjednici usvojili su budžet ove lokalne zajednice za ovu godinu u iznosu 9,71 milion KM što je za oko 350.000 KM manje u odnosu na prvobitni nacrt budžeta.

Za budžet koji je trebalo da bude usvojen još krajem prošle godine glasalo je 16 odbornika, dok je pet odbornika DEMOS-a i PDP-a bilo uzdržano.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica rekao je da su odbornici u skupštini ove lokalne zajednice pokazali da rade u interesu građana kao i da su usvajanjem budžeta olakšali njegov rad.

- Zahvalan sam odbornicima koji su glasali za donošenje budžeta. Teško je da ćemo sve realizovati, vidjećemo kako će se situacija kretati jer to ne zavisi samo od naše lokalne zajednice. Teška je situacija u cijelom svijetu tako da ne znamo kakvo će biti punjenje budžeta - istakao je Bjelica.

Šef kluba odbornika SNSD-a u SO Sokolac Đorđe Radić naglasio je da je samo jedna stvar bila potrebna da spoji odbornike i vladajuće većine i opozicije, a to je poljoprivredna proizvodnja.

- Mljekarstvo i poljoprivreda u ovom trenutku su nas okupili da im pomognemo i ostavimo po strani sve svoje političke stavove i neslaganja te da izađemo u susret poljoprivredi koja je možda u ovom vremenu pred nama najbitnija, kako bismo mogli sami sebi proizvesti hranu - rekao je Radić i dodao da će vladajuća većina pratiti izvršenje budžeta za tekuću godinu.

On je istakao da je načelnik izrazio dobru volju i prihvatio sve amandmane klubova odbornika.

- Neki klubovi nisu podržali budžet a njihovi amandmani su usvojeni i nejasno mi je njihovo djelovanje - istakao je Radić.

Odbornici vladajuće većine okupljeni oko SNSD-a prema Radićevim riječima najviše pažnje skretali su na raspodjelu sredstava sportskim klubovima, stipendije, pomoć porodiljama za novorođeno dijete kao i pomoć za socijalne kategorije.

Odbornici SNSD-a osudili su napad na kolegu Njegoša Samardžiju, dok je Skupština opštine Sokolac uputila apel da se napadi na odbornike i sve građane Sokoca ne dešavaju te pozvala sve političke aktere na kulturu dijaloga na uzdržanost te poštovanje slobode mišljenja i političkog djelovanja.

Grantovi

Milovan Bjelica je dodao i da je podržan prijedlog povećanja granta za “Toplanu” i Dom zdravlja u ovoj lokalnoj zajednici, a razlog za to jeste sve teža situacija u kojoj se nalazi stanovništvo.

- Veći dio našeg stanovništva koristi grijanje u stanovima, a posebno starija populacija. Do sada nismo dozvoljavali da se povećavaju cijene usluga grijanja, zbog čega smo išli sa povećanjem granta za “Toplanu”. Grant za Dom zdravlja smo povećali da bi se mogla urediti prostorija za postavljanje novog rendgen aparata i da bi mogao da izvrši svoje obaveze prema dobavljačima - rekao je Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana