Sokolac: Povelja opštine - književniku Momiru Krsmanoviću

Srna
Sokolac: Povelja opštine - književniku Momiru Krsmanoviću

SOKOLAC - Književniku iz Beograda Momiru Krsmanoviću biće uručena Povelja opštine Sokolac povodom Ilindana - Dana i krsne slave ove opštine, jednoglasno je odlučeno na današnjoj sjednici sokolačke Skupštine opštine.

Zlatne plakete ove opštine dobiće Sokočanka Bojana Grujić, docent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i zaposleni u sokolačkom Domu zdravlja "Dr Ljubomir Ćeranić", što su odbornici jednoglasno prihvatili.

Srebrne plakete opštine Sokolac biće uručene uspješnom poljoprivredniku Mladenu Orašaninu iz sela Žljebovi, vlasniku preduzeća "Bilje i ljekobilje" i sokolačkom hotelu "Zlatni bor", uspješnom prvrednom subjektu u oblasti turizma.

Zlatne značke opštine Sokolac, uz novčane nagrade od po 200 KM, dobiće učenik generacije Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" Ana Nešković, učenik generacije Osnovne škole "Sokolac" Milica Borovčanin i Sokočanka Milica Ujić, koja je najbolji student treće godine mehatronike, robotike i automatizacije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će Povelja ove lokalne zajednice biti dodijeljena Krsmanoviću, autoru više istorijskih romana o genocidu nad srpskim narodom na području Romanije i Podrinja počinjenom u Drugom svjetskom ratu.

"On je pisao o dugogodišnjoj tabu temi stradanja srpskog naroda o kojima mlađe generacije ne bi znale, te u svojim djelima opisao stradanja oko 1.000 srpske nejači sa područja opštine Sokolac", rekao je Bjelica novinarima, povodom prijedloga o dodjeli priznanja.

Bjelica je naglasio da je Krsmanović, pišući o ratu, govorio protiv rata i da je otrgao od zaborava jedno vrijeme koje treba da posluži, ne samo kao istorija, već i kao opomena - da se to zlo više nikada ne ponovi.

On je naveo da su odbornici na današnoj sjednici Skupštine opštine Sokolac jednoglasno usvojili Strategiju razvoja opštine za period 2020-2030, u kojoj su prioriteti dati zaštiti prirodnih dobara i bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa u ruralnim područjima Knežine, Bara i Kaljine, kroz realizaciju više naučnoistraživačkih projekta koje će, nada se, podržati svi nivoi vlasti u Srpskoj i BiH.

Bjelica je naglasio da je ovim ključnim razvojnim planom posebno mjesto dato i razvoju drvoprerađivačke industrije i poljoprivrede.

Odbornik iz opozicinog kluba SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić ocijenio je da je Strategija razvoja nerealna i teško ostvariva i da više podsjeća na predizborni pamflet, ali da su odbornici ovog kluba podržali, jer se odnosi na razvoj lokalne zajendice.

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac, između ostalog, usvojeni su i Izvještaj o radu Komisije za populacionu politiku za prošlu i Prijedlog programa namjenskog utroška sredstava posebnih vodnih naknada za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana