Sokolac: Opština se kreditno zadužuje za 2,5 miliona KM

Agencije
Sokolac: Opština se kreditno zadužuje za 2,5 miliona KM

SOKOLAC - Odbornici Skuštine opštine Sokolac donijeli su danas odluku o kreditnom zaduženju opštine Sokolac od 2,5 miliona KM, pa će ukupno zaduženje ove lokalne zajednice biti oko 7.700.000 KM, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je naglasio da će kreditna sredstva biti utrošena za refinansiranje neisplaćenog dugoročnog duga od 660.000 KM, za isplatu poreskih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske od 600.000 KM i za finansiranje kapitalnih investicija od 1.240.000 KM.

Kamatna stopa je 4,5 odsto na godišnjem nivou.

"Dio kredita za proteklu godinu smo otplatili iz dijela emitovanih obveznica, ali i sada jednim dijelom idemo u refinansiranje obaveza, izmirenje obaveza prema dobavljačima i dio planiramo za kapitalne investicije", izjavio je Bjelica novinarima.

On je naglasio da je opština Sokolac sufinansirala više projekata značajnim procentom, zbog čega i nisu izmirene obaveze prema nekim dobavljačima.

Bjelica je naveo da je ostvareni redovni prihod opštine u 2019. godini bio 5.341.180 KM.

Većinom glasova na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac usvojen je i Plan kapitalnih investicija za naredne dvije godine i biće uvršten u novu strategiju desetogodišnjeg razvoja opštine čija izrada je u završnoj fazi.

Bjelica je naglasio da je ukupna vrijednost predloženih kapitalnih projekta prema ovom planu 32.864.540 KM.

Prema njegovim riječima, u ovom planu prioritet je dat izgradnji kanalizacionog voda Majdani-Bjelosavljevići vrijednosti 316.800 KM, izgradnji kanalizacionog kolektora Brezjak-Bjelosavljevići vrijednosti oko 380.000 KM, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda vrijednosti 4.425.000 KM, te izgradnji postrojenja za pripremu vode za piće "Bioštica" vrijednosti 1.424.250 KM.

Bjelica je rekao da će ovi projekti biti finansirani budžetskim sredstvima, kreditnim i grant sredstvima.

Projektom kapitalnih investicija predviđena su četiri projekta u oblasti saobraćajne infrastrukture, više projekata u oblasti energetske efikasnosti i poljoprivrede.

U oblasti kulture i turizma opština Sokolac planira da traži partnera za nastavak aktivnosti na izgradnji etno-naselja "Sokolovgrad" na Ravnoj Romaniji procijenje vrijednosti 2.000.000 KM, te izgradnju Gradska kuće procijenjene vrijednosti 4.978.350 KM.

Predsjednik opozicionog kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je novinarima da je pet od prisutnih šest odbornika ovog kluba glasalo protiv kreditnog zaduženja opštine Sokolac jer smatraju "da takve odluke o zaduženju treba da donose rješenja, a ne samo da prodube krizu".

On je naglasio da ovaj saziv lokalne skupštine već treći put donosi odluku o podizanju kredita.

"Svaki kredit obrazlaže se time da će biti zatvoren prethodni, a sada smo svjedoci da opet uzimamo novi, da bismo zatvorili neki raniji kredit", istakao je Radić.

On je rekao da je planirano da sa 600.000 KM kreditnih sredstava treba da se izmiri poreski dug, čime se samo produžava agonija, a ne rješava problem.

Radić je napomenuo da je prijedlog kluba SNSD-a da se novim kreditom sprovede plan reorganizacije i sistematizacije administrativne službe u ovoj opštini i tako smanje troškovi.

U klubu SNSD-a pet odbornika je ostalo uzdržano i prilikom usvajanja Plana kapitalnih investicija za period 2020-2022. godina, cijeneći da je nerealan i da je na dnevnom redu "da bi pokrio novo kreditno zaduženje opštine".

Prema Radićevim riječima, stav ovog kluba jeste da se planirane kapitalne investicije ne mogu ispoštovati.

"Trebalo bi da se bavimo stvarima od posebnog značaja za građane opštine, kao što je rješavanje problema prekida u vodosnabdijevanju potrošača pri svakoj većoj vremenskoj nepogodi", istakao je Radić.

On smatra da ovaj plan investicija ništa ne donosi novo i da se njegovom realizacijom ne otvaraju nova radna mjesta.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, između ostalog, donesena je i odluka kojom je utvrđeno da prosječna konačna građevinska cijena metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora u prošloj godini na području ove opštine iznosi 540 KM i služiće kao osnovica za izračunavanje visine naknade za jednokratnu rentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana