Sokolac: Na platou kod Gradske fontane postavljena pametna klupa

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC- Na platou kod Gradske fontane na Sokocu danas je instalirana pametna klupa, vrijedna 8.000 KM, koja će građanima služiti za punjenje mobilnih telefona, tableta, laptopa i korištenje besplatnog interneta.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je novinarima da je pametna klupa postavljena u okviru projekta koji je sproveden u prethodnom periodu, iz evropskih sredstava.

Pandurevićeva je naglasila da pametna klupa ima četiri USB priključka za kablovsko punjenje mobilnih telefona i laptopa, dva bežična punjenja i besplatan internet koji pokriva širi prostor na platou oko Gradske fontane.

"Klupa će imati višestruku namjernu, biće dio urbanog molbilijara i krasiće ovaj predivni plato kod fontane na Sokocu", izjavila je Pandurovićeva.

Ona je istakla da je ovakva klupa postavljena u Istočnoj Ilidži na šetalištu "Dr Lazić" i da će jedna biti instalirana na štalištu na Palama.

Prema njenim riječima, opštine Istočno Novo Sarajevo i Trnovo su prethodno same investirale i postavile pametne klupe.

Pandurovićeva je najavila da Gradska razvojna agencija planira da svih šest opština koje čine grad Istočno Sarajevo pokrije senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i zagađenja vazduha, gdje će svaki korisnik na svom mobilnom telefonu imati pristup aplikaciji putem koje će u svakom trenutku u realnom vremenu imati te informacije.

Ona je podsjetila da je grad Istočno Sarajevo prvi grad koji je ušao u zajednicu pametnih gradova na nivou Evrope i da je iskoristio mogućnost datu BiH kao zemlji u pristupu, da kroz ovaj projekat novih tehnologija unaprijedi usluge građanima.

Direktor prodaje u "Telemaksu" iz Banjaluke Nikola Maksimčuk rekao je da je "Siti geko" /City Gecko/ pametna klupa novi zaštićeni brend ove kompanije i predstavlja urbani molbilijar, kroz rješenja koja sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju i skladište je u jednoj bateriji, te pruža mogućnost korisnicima da pune svoje mobilne telefone, tablete i laptope, te koriste besplatni internet.

"Ono što izdvaja naše klupe od ostalih je upravo ta modularnost, da svi moduli mogu da se ukombinuju u lijep izgled, koji čini jedno socijalno okupljanje gdje mladi mogu da se druže i koriste sve pozitivne stvari i usluge", naglasio je Maksimčuk.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost menadžmentu Gradske razvojne agencije, koji je prepoznao potrebe gradskih opština, među kojima je i Sokolac, gdje se sve više koriste nove tehnologije.

Bjelica je naglasio da je pametna klupa postavljena na platou kod Gradske fontane u Ulici 9. januar, na čijem uređenju se radi već mjesecima zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske, Direkciji za puteve i gradu Istočno Sarajevo, te ranijoj podršci predstavnika "M:tela" iz Banjaluke, koji su pomogli da se uradi Gradska fontana.

On je rekao da će uskoro biti postavljeni i drugi prateći sadržaji u ovoj ulici, kako bi bila potpuno uređena, ukrašena i dostojna imena koje nosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana