Sokolac: Izložba rukotvorina članica udruženja “Aurora”

Srna
Sokolac: Izložba rukotvorina članica udruženja “Aurora”

SOKOLAC - Članovi Sekcije za društvenu aktivnost žena sokolačkog Udruženja građana “Aurora” predstavile su večeras svoje rukotvorine gostima hotela “Zlatni bor” na Sokocu.

Predsjednik ove sekcije Ljiljana Gajević rekla je Srni da je izložba ručnih radova, te odjevnih i ukrasnih predmeta, organizovana povodom početka božićnog posta.

Član Udruženja Slobodanka Bjeković kaže da je večeras prodala nekoliko pari pletenih čarapa, te podsjeća da se nedavno predstavila na Prvom sajmu ženskog stvaralaštva u Banjaluci, gdje su njene rukotvorine od vune privukle veliku pažnju.

Ona je navela da je na ovom sajmu učestvovala zahvaljujući Mileni Regoje iz Udruženju žena “Žir” iz Istočnog Sarajeva koja joj je ponudila da plete priglavke sarajevsko-romanijskog kraja.

“Isplela sam jedne koje će poslužiti kao primjerak za koji se treba odrediti originalna šara i boja, kako bi ti primjerci bili poslati u Unesko kao prepoznatljiv motiv tradicionalne narodne nošnje”, rekla je Bjekovićeva.

Ona kaže da je večeras izložila dio svojih pletenih odjevnih i ukrasnih premeta - kape, rukavice, šalove i čarape, u susret predstojećoj zimskoj sezoni.

Bjekovićeva dodaje da je plela, heklala i vezla od rane mladosti, te da posljednjih 10 godina, nakon odlaska u penziju, svaki slobodan trenutak provodi sa koncem i iglama u rukama.

Ona ističe da uživa u izradi ručnih radova, ali i da ima koristi od njihove prodaje jer narudžbe stižu i iz inostranstva.

U okviru večerašnje izložbe prvi put je na Balkanu predstavljena ruska kompanija “Vertera” koja se bavi organskim proizvodima od morskih algi.

Doktor Galina Abramova iz Rusije i predstavnici “Vertere” za Češku prezentovali su proizvode ove firme koja će, kako je rečeno, dobiti sertifikat i za rad u BiH.

Udruženje građana “Aurora” osnovano je 2007. godine i ima oko 60 članova.

U okviru udruženja djeluje Sekcija za društvenu aktivnost žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana