Sokolac ima šta da ponudi investitorima i turistima

Danijela Bajić
Sokolac ima šta da ponudi investitorima i turistima

SOKOLAC - Šume, bistre rijeke, pašnjaci, nadaleko poznati kajmak i sir samo su dio biltena o Sokocu koji je proslijeđen na i-mejl adrese više hiljada poslovnih ljudi u regionu.

Svoje mjesto u projektu skeniranja opština i gradova Srpske, koje je pokrenulo Predstavništvo Srpske u Srbiji s ciljem promocije njihovih potencijala i privlačenja investitora, poslije Trebinja našao je i Sokolac, opština u srcu Romanije, koja i te kako ima čime da se ponosi.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da se ova opština konstantno razvija, zahvaljujući prirodnim resursima, geografskom položaju i snazi i znanju mještana, te da je to sredina u kojoj ima životnog optimizma.

- To potvrđuje činjenica da iz godine u godinu bilježimo sve veću privrednu aktivnost, otvaraju su nova postrojenja, dok postojeća proširuju svoje kapacitete - kazao je Bjelica.

Dodao je da će zahvaljujući svojevrsnoj “ličnoj karti” biti još vidljiviji među turistima i investitorima, što će biti dodatni vjetar u leđa.

Kada je u pitanju ekonomski razvoj opštine, Bjelica izdvaja industrijsku zonu u Podromaniji, koja zadovoljava sve potrebe investitora, jer ima savremeni vodovod, kanalizaciju, elektromrežu i pristupne puteve.

- Tu se već nalazi određeni broj privrednih subjekata, a jedan dio je u izgradnji. Brzi putevi i aerodrom na Glasincu, koji su planirani u budućnosti, dodatno će povećati vrijednost ove industrijske zone - istakao je Bjelica, dodavši da opština neće stati sa ulaganjem u razvoj sportskih, turističkih, kao i poljoprivrednih kapaciteta.

Prema njegovim riječima, jedan od značajnijih projekata u narednom periodu je izgradnja gradske kuće, u kojoj će biti smješteno obdanište, konferencijska sala, dio lokalne uprave, turistička organizacija, pozorište, muzej i kino-sala.

- Taj projekat će našoj opštini, ali i samom gradu Istočno Sarajevo dati neprocjenjivu kulturnu i turističku vrijednost. U toku je procedura izbora rješenja, nakon čega ćemo pristupiti izradi kompletnog projekta gradske kuće - naglasio je Bjelica.

Šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović kazao je da je Sokolac druga po redu lokalna zajednica koja je dobila svojevrsnu “ličnu kartu”.

- Što se tiče Sokoca, interesovanje je veliko, dobili smo dosta poziva iz mnogih krajeva Srpske i Srbije - kazao je Cicović i dodao da će, zahvaljujući saradnji sa portalom “eKapija” u ovom projektu, i Gradiška uskoro dobiti “ličnu kartu”.

Cicović je naglasio da su bilteni o lokalnim zajednicama u Srpskoj, osim za saradnju i potencijalna ulaganja, dobar vodič svima koji u RS planiraju odmor, sajmove, edukativne posjete, kongrese i slično.

Struja

Milovan Bjelica kaže da je struja trenutno najveći problem u opštini, jer zbog dotrajalih stubova i električnih vodova često dolazi do prekida i pada napona.

- Zbog toga privrednici trpe veliku štetu. Obraćali smo se nadležnom preduzeću i obećali su da će u plan za narednu godinu uvrstiti zamjenu stubova i popravku električnih vodova - kazao je Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana