Sokočanku Vinku Delić život šibao sa svih strana

Sreten Mitrović
Sokočanku Vinku Delić život šibao sa svih strana

ROGATICA - Da sudbina zna i te kako biti okrutna, dokaz je starica Vinka Delić iz Sokoca koja je nakon smrti sina, bračnog brodoloma i potucanja po bijelom svijetu ostala i bez noge, ali je uprkos svim životnim nedaćama optimizam nije napustio. Svoje penzionerske dane provodi u invalidskim kolicima u rogatičkom Domu “Sunce”.

Ako se za nešto može reći da je “puno k'o šibica”, onda je to “Sunce”. Pod njegovim krovom trenutno živi 78 štićenika, među kojima je i Vinka koju tu nije dovela samo deveta decenija života nego i bolest. Nakon nesrećnog pada 2014. godine i komplikacija koje su je pratile ostala je bez stopala i dijela potkoljenice lijeve noge.

Ali to nije i sve što je u negativnom smislu pratilo ovu kršnu Romanijku od rođenja 1941. godine kao najstarije od petoro djece u majke Zagorke i oca Rista iz sela Miletine u opštini Sokolac. Mnogo prije nego njene vršnjakinje morala se uključivati u obavljanje poslova kojim još nije bila dorasla. Poseban zadatak bi­o joj je briga o tri mlađa brata i sestri.

Oni su joj, prisjeća se Vinka, dok su otac i majka obavljali svakodnevne poslove u polju i oko stoke koje su kao dobrostojeće domaćinstvo uvijek imali dosta, bili stalna obaveza uz sve poslove u kući pa čak i spremanje hrane za cijelu porodicu.

Vinka je izrasla u vrijednu djevojku o kojoj je selo pričalo, a njena zavidna ljepota i stas prkosili su momcima na seoskim sjedeljkama i vašarima.

Pri jednom takvom izlasku Vinka se srela sa tada kršnom momčinom Budimirom Banovićem iz rogatičkog sela Begzadići. Reče, na nesreću, i obrazlaže.

- Taj prvi susret sa Banovićem, kasnije je ispalo i mojim suprugom, pretvoren je u ljubav na prvi pogled koja je dovela i do braka. Oženio se mnome 1966. i odveo me u njegove Begzadiće. Tek tu sam, ali na moju žalost, kasno saznala da je moj izabranik odglumio dobrog momka, a u stvari bio je seoski đilkoš, veliki neradnik i dobra pijanica. Ali nazad se nije moglo. Trpi i ćuti - kazuje Vinka.

Već naredne, 1967. rodila je sina Radenka, a 1969. i drugog, Slobodana.

- Stalni nesporazumi s mužem, uz malu djecu, pa i moj novi životni udarac - smrt mlađeg sina kad je još bio beba, učinili su moj život nepodnošljivim u Begzadićima. Tražila sam savjet od mojih i otac mi je poručio: “Ti se možeš vratiti, ali bez djeteta”. Ja na taj uslov nisam pristala i kad sam se odlučila da bježim, ponijela sam i dijete. Dva-tri dana išla sam od nemilog do nedragog. Tek trećeg dana stigla sam u moje Miletine. Otac me je dočekao na nož iz razloga što sam donijela dijete, koga tih dana nije htio ni da pogleda. Bilo je poruka i od strane “mo­g” Budimira da se vratim. Ja na to, znajući šta sam sve proživjela i šta bi me još čekalo, nisam pristala i mi smo se 1972. razveli. Dijete je ostalo sa mnom - prisjeća se Vinka teških dana.

Kao razvedena žena i samohrana majka jednog djeteta, Vinka je jedno vrijeme radila u industriji mesa na Sokocu. Na neki poziv za odlazak na privremeni rad u inostranstvo ona se prijavila i na njeno iznenađenje, bila je primljena.

- Ja, seljačko dijete, sa samo osnovnom školom i sa djetetom u prtljagu, koja čak ni u Sarajevo nisam sama išla, nađoh se u Vizbadenu kod Frankfurta. Kao nekvalifikovana počela sam raditi u jednoj fabrici. Zna se, radila sam sve što mi je naređeno i ostadoh do pred kraj 2001. godine, kada sam penzionisana - veli ona.

I kao penzionerka Vinka je ostala u Vizbadenu još tri godine, a onda se vratila u rodni Sokolac, gdje je od para koje je zaradila i od usta odvajala kupila šest dunuma zemlje i napravila kuću. S njom se vratio i sin Radenko. Tada je uslijedila još jedna nesreća. Nesmotren pad donio joj je lom butne kosti lijeve noge.

- Sa moje tadašnje 73 godine nadala sam se da ću ranu lako preboljeti. Tako nije bilo i zbog stalnih komplikacija, posebno sa cirkulacijom, 5. januara ove godine morala je uslijediti amputacija ispod koljena i ja se, na moju još jednu životnu nesreću, nađoh u invalidskim kolicima potpuno zavisna od tuđe njege i pomoći. Nije mi je imao ko pružiti i od 20. januara 2022. zahvaljujući dobrim ljudima ja sam, evo, ovdje u Domu za starija lica u Rogatici. Nisam se pokajala. Primili su me na najbolji mogući način. Onako kako se primaju najrođeniji - priča Vinka.

Pomoć

Vinka se polako navikava na novo, kako kaže, nimalo zavidno stanje.

- Već dobro “vozim” invalidska kolica u nadi da ću uskoro dobiti i protezu za nogu, veći dio lične toalete obavljam uz malu pomoć radnika Doma “Sunce”, sebi heklam što mi treba, sama otvaram vrata na sobi i drugim prostorijama u kojim se krećem i činim sve da se osoblje Doma, kojem sam puno zahvalna, što manje bavi mnome - reče na kraju Vinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana