Sokočanin Stefan Jolović uzgaja rijetke i tropske biljke: Duh Mediterana na Romaniji

Goran Janjić
Sokočanin Stefan Jolović uzgaja rijetke i tropske biljke: Duh Mediterana na Romaniji

SOKOLAC - Da navike koje nam oblikuju život stičemo još u djetinjstvu, potvrđuje nam i mladi Stefan Jolović iz Sokoca. On je jedan od rijetkih ljudi u BiH koji su se odlučili na uzgoj mediteranskog bilja, a ujedno je i jedini Romanijac čiji hobi je uzgajanje nesvakidašnjih i tropskih biljaka.

Ovaj mladić, trenutno zaposlen u Osnovnom sudu Sokolac, kaže da je prvu biljku zasadio kada je imao samo šest godina, a taj pelcer ljubavi prema biljkama izrastao je u mediteransku oazu na 900 metara nadmorske visine.

- Sa djedom sam krenuo u ovu priču, na početku uglavnom oko voća i povrća, i tako se javila ljubav prema domaćim biljkama. Kasnije, odlazak na more i posmatranje palmi za mene su bili poseban doživljaj, a danas sve te biljke rastu u mom dvorištu - priča Stefan.

Plato Romanije prepoznatljiv je po oštroj klimi i zimi koja na ovom području traje i po šest mjeseci. Nadmorska visina uslovila je da na ovom području raste uglavnom crnogorična šuma. Kada na ovu konstataciju dodamo i podatak da u Stefanovom dvorištu rastu banane, grožđe ili breskve, te da se u njemu nalaze i palme visoke i po nekoliko metara, jasno je koliko je truda i ljubavi uloženo u ovako nešto.

- Pored palmi, imam oleandere, kamelije, hortenzije, čak i agave od kojih se pravi tekila. Osim njih, svake godine pravimo rakiju i vino od 300 do 400 kilograma grožđa koje raste u dvorištu i niko ne može da vjeruje da vino pravimo na Romaniji - ističe Jolović i dodaje da mu je omiljena palma koju je donio sa Kanarskih ostrva.

Svaka biljka u Stefanovom dvorištu zahtijeva poseban tretman. Održavanje i radovi zavise od godišnjeg doba. Prije hladnih zimskih dana potrebna je zaštita, jer većina biljaka ne može opstati napolju.

- U proljeće se počinje sa okopavanjem i orezivanjem biljaka. Kako napreduje vegetacija, prilagođava se i prihrana biljaka kako bi one u ljetnim mjesecima, kada je toplije, pokazale svoj puni sjaj. S prvim sunčanim danima palme, koje zimi budu u podrumu, iznosim napolje - kaže Jolović.

Stefan ističe da bi u budućnosti volio imati svoju botaničku baštu, ali, kako kaže, za takav podvig potrebna je pomoć vlasti i lokalne zajednice. Uz to, dodaje i da bi takav objekat sigurno upotpunio turističku ponudu ovog dijela Republike Srpske.

- Napravio bih botaničku baštu sličnu onoj u Sarajevu, samo bi moja bila veća. Neke biljke bih posadio u zemlju i one bi bile visoke i do 10 metara. To bi ovdje bilo velika atrakcija - zaključuje Stefan.

Ljubav iznad zarade

Stefan Jolović naglašava i da ga u ovom poslu vodi samo ljubav prema biljkama, da uživa u njihovom orezivanju i da se raduje svakom novom pupoljku. Za sada, kako kaže, samo poklanja ukrasne biljke prijateljima i od svog hobija nema nikakve zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana