Sofija prvi osnovac iz Vlasenice u Petnici

Srna
Sofija prvi osnovac iz Vlasenice u Petnici

VLASENICA - Četrnaestogodišnja učenica Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Vlasenice Sofija Motika jedna je od sedam đaka iz Republike Srpske koji će učestvovati u “Ljetnjoj naučnoj školi” Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva.

Ova talentovana djevojčica sticaće nova znanja zajedno sa 285 osnovaca, učenika završnih razreda iz Srbije i regiona.

-Bila sam presrećna kada mi je sredinom juna stigao poziv iz Petnice i nestrpljivo sam iščekivala početak moje naučne avanture - rekla je Sofija Srni.

Ona je istakla da vjeruje da će za devet dana, koliko će boraviti u kampusu, mnogo toga novog naučiti, razmijeniti znanja sa vršnjacima i steći nove prijatelje, ali, prije svega, znanjem i radom izboriti se za buduće boravke u istraživačkoj stanici.

U “Ljetnjoj naučnoj školi” uz višedisciplinarni devetodnevni program koji zainteresovane đake uvodi u osnove istraživačkog pogleda na svijet, Sofija će zajedno sa drugim polaznicima raditi u laboratorijama i na terenu, praktično će učiti principe i metode istraživanja, razvijati istraživački duh i učiti se kritičkom mišljenju.

-Tek u srednjoj školi opredjeljujemo se za određene oblasti, a ja se nadam da ću zaslužiti ponovni poziv - rekla je Sofija, prva učenica vlaseničke osnovne škole koja je pozvana u Petnicu.

Ona je zahvalila direktoru škole Daliboru Vidoviću, koji je podržao njenu prijavu, a posebno nastavnicima Danijeli Mekić i Ivanu Šarcu koji su joj dali preporuke, te istakla da je sigurna da će njihovo povjerenje opravdati, a znanje koje stekne, rado podijeliti sa svojim drugovima.

Sofija je učenica koja na najbolji način od početka školovanja kroz razna takmičenja i nagrade predstavlja Vlasenicu, ali i susjedne opštine.

Četrnaestogodišnja djevojčica jedinstvena je po mnogo čemu, a da je veliki humanitarac pokazala je kada je kao osmogodišnjakinja ošišala svoju dugu kosu i poklonila je organizaciji “Srce za decu” za izradu perika za mališane oboljele od raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana