Socijalisti njeguju ideje borbe protiv fašizma

M. L.
Socijalisti njeguju ideje borbe protiv fašizma

Foča - Mladi socijalisti obišli su Nacionalni park "Sutjeska" u Foči i upoznali prirodne ljepote i istorijske vrijednosti tog područja.

Na Tjentištu su boravili mladi iz Regionalnog odbora SP-a, koji obuhvata izbornu jedinicu tri iz Doboja. Održan je i istorijski čas, a mladi su obišli i grob heroja bitke na Sutjesci Save Kovačevića. Predsjednik Aktiva mladih izborne jedinice tri Blaško Kaurin rekao je da su ova mjesta veoma značajna za mlade, koji treba da budu upoznati sa istorijskim činjenicama.

- Ovo je mjesto gdje su vođene velike borbe protiv okupatora predvođenih Njemačkom, čije su snage bile znatno brojnije. U to vrijeme je vladala ideologija fašizma, plan je bio da budu ubijeni svi koji ne podržavaju njihovu ideju i ne misle kao oni. U tom periodu stvorena je organizacija pod okriljem Socijalističke partije Jugoslavije, koja se suprotstavila okupatoru. U svom cilju su uspjeli iako je njemačka vojska bila mnogo brojnija - kazao je Kaurin i dodao da simpatizeri SP-a imaju posebnu potrebu da njeguju ideje borbe protiv fašizma, obilježavaju bitke i posjećuju mjesta kao što su Sutjeska.

Kaurin je naveo da je u Drugom svjetskom ratu među ubijenima uz Jevreje i Jermene bilo najviše Srba.

- Srbi su uvijek bili na strani slobodarskog svijeta, uvijek se branili i nikada nikoga nisu napadali. Istorijske događaje, a posebno one koji se odnose na otpor fašizmu ne smijemo nikada zaboraviti - kazao je Kaurin.

Predsjednik Aktiva mladih SP-a Andrea Dorić je rekla da podržava aktivnosti mladih socijalista.

Rukovodstvo mladih je usaglasilo prijedloge aktivnosti za narednu izbornu godinu, a razgovarano je o zastupljenosti mladih u organima vlasti i na listama stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana