SNSD i SP žele mjesto načelnika u Srpcu

Anita Janković
SNSD i SP žele mjesto načelnika u Srpcu

Srbac - Opštinski odbor SNSD-a Srbac traži da prvi čovjek ove lokalne zajednice bude neko iz njihovih redova i ne prihvata da kandidat za načelnika bude iz SP-a.

Zajednički kandidati SNSD-a, DNS-a i SP-a za načelnike opština još nisu poznati u RS, ali u SP-u ne kriju da bi željeli da vode glavnu riječ u Srpcu, za šta imaju podršku i republičkih organa partije, saznaje "Glas Srpske".

Nedoumica je da li će se koalicija ove tri partije sa republičkog nivoa moći preslikati u Srpcu, jer veliki dio članova SNSD-a odbija da sarađuje sa SP-om koga predvodi sadašnji načelnik Srpca Drago Ćirić, dok koalicija sa DNS-om nije pod znakom pitanja.

Izvor "Glasa" tvrdi da i pored toga pregovori već uveliko traju, a jedan od glavnih uslova SNSD-a jeste da SP prihvati njihovog kandidata za načelnika, dok bi u trku za lokalni parlament išli sa odvojenim listama.

- Pregovori još nisu završeni, ali uspostavili smo neke osnovne principe, odnosno da kandidata za načelnika mora dati naša stranka. Ostale detalje ćemo definisati u narednom periodu - kaže predsjednik SNSD-a u Srpcu Mlađan Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih kandidata SNSD-a za načelnika opštine je diplomirani ekonomista Vladimir Gužvić, koji je donedavno bio u redovima Mladih socijaldemokrata i koji važi za jednog od najperspektivnijih kadrova ove partije. Gužvić je od prošle godine i član Glavnog odbora SNSD-a.

- Prošle godine smo imali inicijativu za preuzimanje zakonodavne i izvršne vlasti i tada smo Gužvića odredili za kandidata načelnika i on je najizvjesniji kandidat za izbore u oktobru. Ipak, sačekaćemo instrukcije vrha stranke i to ćemo pitanje definisati u narednom periodu - rekao je Dragosavljević.

Načelnik Ćirić tvrdi suprotno i kaže da dogovor u vezi sa zajedničkim kandidatom još nije siguran te da se čekaju instrukcije šefova stanaka.

- Ako šefovi iz Banjaluke kažu da kandidat ide iz SNSD-a, poštovaću to, kao što ću poštovati odluku ako kažu da bude iz DNS-a ili naše stranke. SNSD ne može shvatiti da ne mogu imati apsolutnu vlast i sami odlučivati o svemu, ne znaju se ponašati partnerski i hoće sve da drže u svojim rukama - priča Ćirić i dodaje da neće ništa prejudicirati, jer ništa konkretno nije dogovoreno.

Prema njegovim riječima, SP je spreman na sve dogovore, ali ne želi nikakve ucjene.

- Dogovarali smo se prošle sedmice, ali nikakav dogovor nismo postigli, zato idemo u dalje pregovore. Čekamo šta će biti u Banjaluci i kome će pripasti to famozno mjesto načelnika. Naša stranka u Srpcu nema obavezu ni prema kome, možemo i sa SNSD-om, ali i sa Savezom za promjene, apsolutno nam je svejedno - kazuje Ćirić.

On je dodao da će SP na lokalnim izborima u Srpcu donijeti prevagu i da se bez njih neće moći formirati vlast, jer računaju na najmanje tri odbornika.

Blokada

Pripreme za predstojeću izbornu kampanju se odvijaju i u drugim partijama, a još nije poznato da li će SDS, NDP i PDP, koji participiraju u lokalnom parlamentu, dati zajedničkog kandidata za načelnika opštine.

Ove tri partije su u koaliciji sa DNS-om na lokalnim izborima 2012. godine dale podršku Dragi Ćiriću, a u međuvremenu su mu otkazale povjerenje, što je i dovelo do blokade srbačkog parlamenta, koja traje već punu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana