SNSD i DNS stavljaju tačku na duboku krizu u Srpcu

Anita Janković
SNSD i DNS stavljaju tačku na duboku krizu u Srpcu

Srbac - Duga i duboka kriza u zakonodavnoj vlasti u Srpcu mogla bi konačno biti riješena jer su na lokalnim izborima SNSD i DNS, koji su i do sada bili u koaliciji, osvojili 14 od 25 odborničkih mandata u Skupštini opštine.

Posljednja sjednica srbačkog parlamenta održana je još prije godinu i po, što je ostavilo teške posljedice na ekonomski i društveni život ove lokalne zajednice. Novoizabrani načelnik Srpca i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mlađen Dragosavljević potvrdio je da sa DNS-om imaju stabilnu većinu u parlamentu sa 14 odbornika.

-  SNSD je osvojio 12 odborničkih mjesta i malo nam nedostaje za još jedno. Sa DNS-om smo definitivno u koaliciji i ovim odnosom političkih snaga kriza u lokalnom parlamentu će napokon biti okončana. Ostaje samo da sprovedemo zakone i predviđene procedure - rekao je Dragosavljević i dodao da će sa kolegama iz SNSD-a i koalicionim partnerima dati maksimum kako bi opravdali veliko povjerenje koje su dobili od stanovnika Srpca.

Predsjednik srbačkog DNS-a Miloš Budić kaže da se sastao sa Dragosavljevićem i da su potvrdili raniji koalicioni dogovor.

- Krećemo raditi punom parom, a ubrzo ćemo dogovoriti i naše prve korake u skupštini - rekao je Budić.

"Glas Srpske" saznaje da bi se koaliciji mogao pridružiti i SP koji je osvojio tri mandata. Problem je što će socijaliste u skupštini predvoditi odlazeći načelnik opštine Drago Ćirić koji nije u dobrim odnosima sa SNSD-om, ali je spreman da oni budu izglađeni.

- SP će prihvatiti koaliciju sa SNSD-om i DNS-om ako nam to bude ponuđeno. Još me niko nije pozvao da pregovaramo, ali ako se to desi pristaćemo, ali ne da bismo bili nečiji privjesci, već da imamo korektan odnos i da skupštinska većina bude stabilnija. Sa odbornicima ove tri stranke skupštinska većina bi bila čvrsta i stabilna i mogla bi doprinijeti boljitku Srpca - rekao je Ćirić.

Istakao je da nije zadovoljan sa tri odbornika, jer je računao na četiri.

- Ne mogu biti zadovoljan jer nam je nedostajalo oko 120 glasova za četvrtog odbornika, ali tako je kako je, narod je rekao svoje i nemamo prava na žalbu - kaže Ćirić.

Najveći neuspjeh na izborima zabilježio je SDS koji je sa četiri pao na tri odbornika, a njihov načelnički kandidat Ranko Nedić dobio je gotovo duplo manje glasova od novog Dragosavljevića. Tri odbornika u skupštini i dalje će imati PDP, dok je pad zabilježio i NDP koji je prije četiri godine dobio tri mandata, a sada će imati dva odbornika.

Blokada srbačkog parlamenta je nastupila u aprilu prošle godine, kada je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om i DNS-om smijenila skupštinske funkcionere, ali su oni odbili da predaju vlast. Od tada su održana tri neuspješna pokušaja primopredaje vlasti, a slučaj je dospio i do Vrhovnog suda RS.

Dominacija medicinara i žena

Deset odbornika iz prethodnog saziva Skupštine opštine Srbac obnoviće mandat, a u skupštinskim klupama će se naći i 15 novih imena.

Zanimljivo je da će među 12 odbornika SNSD-a biti čak šest žena za razliku od prethodnog saziva kada nije prošla nijedna žena sa liste ove partije. Kada je riječ o profesijama najveći broj odbornika su medicinari, jer je u parlament izabrano pet ljekara i jedna medicinska sestra.

Odnos snaga u parlamentu

SNSD - 12

SP - 3

PDP - 3

SDS - 3

DNS - 2

NDP - 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana