Snijeg rušio štale, stradala stoka

Dejan Jovičić
Snijeg rušio štale, stradala stoka

Srbac - Obilne snježne padavine oštetile su nekoliko objekata na području srbačke opštine, a najveća šteta pričinjena je u domaćinstvu Zdravka i Vide Zeljković u Bajincima gdje je urušena štala i stradalo deset ovaca, tele i šestoro prasadi.

Vida Zeljković kaže da je uveče čula buku u dvorištu, a kad je izašla napolje, vidjela je da je štala potpuno uništena.

- Probudila sam muža i uletjeli smo u ruševine da pokušamo da spasemo stoku, ali je to bilo teško jer se urušio kompletan krov. Pozvali smo komšije i zajedničkim snagama nekako izvukli kravu koja je bila sva izgrebena, a zatim i 14 ovaca sa jednim jagnjetom. Privremeno smo ih smjestili u dvorišnu zgradu, ali je ovaj objekat neuslovan i ne znam koliko ćemo ih ovdje moći držati - kaže Vida.

Među uginulim životinjama je tele koje je imalo svega tri dana, a uz pomoć komšija će ovih dana organizovati akciju radi raščišćavanja ruševina i izvlačenja preostale uginule stoke.

- Sve što smo stekli proteklih godina je sada propalo. Od ovog smo živjeli i to nam je bio jedini izvor prihoda. Kuda sad nakon ovoga, ne znamo ni sami - kaže Vida navodeći da se posebno brine za supruga koji ima zdravstvenih problema.

Slične nevolje zadesile su i domaćinstvo Novice Đurđevića u Donjim Srđevićima gdje su na Božić veliki snježni nanosi urušili krov štale.

- Majka je otišla na božićno jutro da nahrani stoku i tada je vidjela da se urušio krov. Iznenadio sam se jer je objekat bio u solidnom stanju i star svega desetak godina, ali očigledno je da su snježne padavine bile jače. Stoka, na svu sreću, nije stradala jer se krov nije urušio u unutrašnjost objekta - ističe Novica.

Domaćinstva u Bajincima i Donjim Srđevićima obišao je samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Dalibor Košutić, koji je napravio zapisnik i najavio da će ove porodice obići komisija za procjenu štete.

- Lokalna uprava će se potruditi da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne da ovi objekti budu vraćeni u funkciju - istakao je Košutić.

Tokom božićnih praznika oštećeno je još nekoliko štala i dvorišnih objekata u Bajincima i Nožičkom gdje su uništeni plastenici i poljoprivredna mehanizacija. Poljoprivredniku Slaviši Suvajcu iz Lilića snijeg je uništio 20 plastenika i pričinjena je šteta veća od 20.000 maraka.

Struja

U 11 srbačkih sela i dijelu grada nije bilo struje tokom božićnih praznika zbog kvarova na četiri dalekovoda prouzrokovanih snježnim nanosima. Oko 30 električara dva dana je radilo na nepristupačnom terenu na otklanjanju kvarova, a sva sela su u božićno predvečerje dobila struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana