Snijeg pokosio plastenike

Marijana Miljić
Snijeg pokosio plastenike

Banjaluka - Snježne padavine koje su zahvatile Republiku Srpsku nanijele su veliku štetu povrtarima, uništivši im u potpunosti plastenike.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo rekao je da ga poljoprivrednici zovu otkad je pao snijeg i prijavljuju štetu.

- Snijeg je u potpunosti polomio mnoge plastenike. Oni su sravnjeni sa zemljom - rekao je Mastalo i dodao da su najviše uništeni salata, rasad i rano povrće.

Naglasio je da je najveća šteta pričinjena na području Lijevča polja, odnosno Laktaša, Gradiške i Srpca, gdje je i najviše zastupljena plastenička proizvodnja. Mastalo je naveo da će već idućih dana obavijestiti opštinske komisije za procjenu štete, koje će izaći na teren, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Trenutno ne možemo govoriti kolika je šteta, ali već sada je evidentno da je ogromna i da će povrtari biti u minusu - naveo je Mastalo.

Poljoprivrednik Slaviša Suvajac iz Lilića kod Srpca rekao je da mu je snijeg uništio 20 plastenika.

- Sve što sam stvarao je uništeno. Samo na plastenicima šteta iznosi 20.000 maraka - rekao je Suvajac i dodao da je najvjerovatnije uništen i špinat koji se nalazio u plastenicima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da je i ova godina loše počela za poljoprivrednike jer je šteta već evidentna na samom početku.

- Bilo je za očekivati da snijeg, koji je napadao i do 50 centimetara, uništi plastenike - kazao je Usorac i naveo da će iznos štete od snježnih padavina na plastenicima biti procijenjen za mjesec.

Usorac je rekao da će poljoprivrednici prošlu godinu pamtiti po nepovoljnim vremenskim prilikama i gubicima u proizvodnji. On je naglasio da je 2015. bila šesta nepovoljna godina u nizu za poljoprivrednu proizvodnju.

- Imali smo u tom ciklusu četiri sušne i dvije plavne godine, a po ocjeni poljoprivrednika, visoka temperatura i suša prošle godine uzrokovale su štetu od 50 odsto proizvodnje - rekao je Usorac.

Naročito loša situacija bila je u Semberiji. Štete je bilo na svim usjevima, a posebno kukuruzu.

On je istakao da je stanje u poljoprivredi teško i da se stalno smanjuje broj proizvođača.

Voćari

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je da snijeg koji je padao prethodnih dana nije nanio štetu voćnjacima u Srpskoj.

- Voćari su priželjkivali snijeg i pad temperature. Ovakvo vrijeme usporilo je vegetaciju i to nam ide naruku - rekao je Dojčinović i naveo da snijeg nije polomio ni sadnice u voćnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana