Snijeg pobijedio virtuelne igrice u Nacionalnom parku Sutjeska

Radmila Đević
Snijeg pobijedio virtuelne igrice u Nacionalnom parku Sutjeska

Foča - Manifestacija "Dan zimskih radosti" okupila je na desetine i starijih i mlađih Fočaka, koji su u Dolini heroja na Tjentištu uživali u sankanju, skijanju i jedinstvenom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka "Sutjeska".

Još jednom se pokazalo da se snježnim igrarijama raduju sve generacije, a među djecom je bilo mnogo ljubitelja virtuelnih svjetova i kompjuterskih igara koji su satima uživali na stazi i svježem vazduhu. Graja je odjekivala Dolinom heroja, dok su se djeca i odrasli spuštali niz padinu od Spomen-kompleksa bitke na Sutjesci. Jedinstveni prostor po kojem šetaju turisti iz svih krajeva svijeta za kratko vrijeme pretvorio se u sankalište.

- Ovdje je mnogo mojih drugara. Staza je dobra, jedva smo ovo čekali. Ljepše nam je da se sankamo, nego da igramo igrice na kompjuteru ili telefonu - kaže šestogodišnja Tara Šarović.

Djetinjstva su se prisjetili i mnogi roditelji, a nije izostalo ni pravljenje Snješka Bijelića. Najmlađi su se rado oprobali i u vožnji velikim drvenim saonicama vrtića "Čika Jova Zmaj", a najhrabriji su sjeli i na motorne sanke, kojima je vješto upravljao Zlatko Milanović.

- Djeca su oduševljena, a zanimljivo je to što i stariji traže da se voze motornim sankama - kaže Milanović.

Promocija Nacionalnog parka "Sutjeska", Doline heroja i zimskih sportova, ciljeva koje su su pred sebe postavili organizatori manifestacije, u potpunosti je uspjela. Prvo okupljanje ovakvog tipa otvara vrata za veće poduhvate, koji bi Tjentištu vratili staru sliku.

- Ovako je nekada bilo na Tjentištu, a tu je bilo i jedno manje skijalište sa žičarom, koje planiramo da obnovimo u 2018. godini. Tako bismo imali kvalitetno skijalište sa žičarom i stazom dugom 1.200 metara - rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

U opštinskoj Turističkoj organizaciji smatraju da je manifestacija "Dan zimskih radosti" veoma važna, ne samo za promociju turizma već i za razvoj mališana.

- Želimo da promovišemo Tjentište i Nacionalni park "Sutjeska", ali i zdrav način života, te da našim najmlađim sugrađanima približimo čari prirode. Cilj nam je da uvide šta sve priroda nudi, koje su njene blagodati kroz sva godišnja doba, a njihova vesela lica i radost pokazuju da smo uspjeli u tome - rekla je direktorica Turističke organizacije Ljeposava Đajić.

Kolo

Organizovanje manifestacije pomogli su i fočanski folkloraši, šumska gazdinstva "Maglić" iz Foče i "Lelija" iz Kalinovika, te Osnovna škola "Sveti Sava" i vrtić "Čika Jova Zmaj" iz Foče.

Opijeni svježim vazduhom i dobrim raspoloženjem članovi Kulturno-umjetničkog društva "Foča" su u podnožiju Doline heroja odigrali kolo, a pridružili su im se i posjetioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana