Snijeg isključio struju, otežan saobraćaj

Anita Janković, Duško Kerezović
Snijeg isključio struju, otežan saobraćaj

Banjaluka - Prvi snijeg prouzrokovao je veliki broj kvarova na elektromreži, a brojna domaćinstva na području Banjaluke, Kneževa, Jezera, Mrkonjić Grada, Kotor Varoša i Čelinca ostala su bez električne energije.

Mokar snijeg koji je padao u noći između subote i nedjelje zadao je pune ruke posla radnicima "Elektrokrajine" Banjaluka, a najteže stanje bilo je na području opština Kneževa i Jezera.

- Struje nam je nestalo u subotu oko 18 časova i još je nema. U kući je hladno kao u Sibiru jer se grijemo na struju. Zamotali smo se u deke i jorgane i cvokoćemo - rekao je mještanin Kneževa Milenko Svjetlanović navodeći da je snijeg u toj opštini napadao više od 30 centimetara te da se čisti samo glavni put na pravcu Banjaluka-Travnik, dok su sporedni neočišćeni.

Teška situacija, kada je riječ o snabdijevanju strujom, bila je juče i u opštini Krupa na Uni gdje je većina potrošača ostala bez struje, kao i u Mrkonjić Gradu gdje oko 70 odsto prigradskih naselja nije imalo električnu energiju.

- Na području Banjaluke u kvaru su bili uglavnom prigradski dalekovodni pravci u Bukvaleku, Han Kolima, Ljubačevu, Prijakovcima, Stričićima, Kneževićima, Šibovima i Česmi. Ima i mnogo kvarova na niskonaponskoj mreži zbog čega je u više naselja došlo do rušenja stubova i pucanja kablova - saopšteno je iz "Elektrojkrajine" Banjaluka.

Struje nije imalo ni stanovništvo priključeno na pet dalekovodnih pravaca u opštinama Čelinac i Kotor Varoš, te četiri dalekovoda na području Prijedora. U noći između subote i nedjelje u Kotor Varošu je došlo do  kvara  na  motoru  pumpe, što je izazvalo probleme u  vodosnabdijevanju  korisnika  gradskog  vodovoda.

- Sve ekipe su na terenu i prioritetno rade na sanaciji srednjonaponske mreže i rješavanju prioritetnih kvarova na niskonaponskoj mreži.  Dosta kablova je prilikom pucanja palo sa stubova na lokalne puteve i u dvorišta domaćinstava - rekli su u "Elektrokrajini" i apelovali na građane da ne diraju žice već da slučaj prijave "Elektrodistribuciji".

Na području Novog Grada juče od devet časova u kvaru je bio dalekovod Tukovi-Novi Grad, zatim dalekovodi Dobljin i Blatna i to na dijelu od Rudica do opštine Krupa na Uni, kao i dalekovod Svodna na pravcu dolinom Japre, te na pravcu prema Radomirovcu.

U Auto-moto savezu RS kažu da su svi putevi u Srpskoj prohodni, ali da snijeg i kiša otežavaju saobraćaj.

- Zbog kiše i snijega kolovoz je klizav i mokar pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja uz obaveznu upotrebu zimske opreme naročito na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih visina zbog čestih pojava odrona - rekli su u Aumo-moto savezu.

Vrijeme

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS u narednim danima biće oblačno i hladno sa padavinama.

- Na jugu Hercegovine će padati kiša, a u ostalim krajevima susnježica i snijeg uz povećanje sniježnog pokrivača. Tokom jutra u planinama će biti umjerenog i jakog mraza a jutarnje temperature će se kretati od minus osam, do dva, tri stepena iznad nule na jugu Srpske. Očekuju se dnevne temperature od tri do 11 stepeni Celzijusa - saopštili su iz Hidrometeorološlog zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana