Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero: Pismo NASA odškrinulo vrata za velike projekte

Milijana Latinović
Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero: Pismo NASA odškrinulo vrata za velike projekte

Jezero - Pismom iz Američke svemirske agencije (NASA) potvrđeno je da je krater na Marsu nazvan po opštini Jezero i smatram da su nam time odškrinuta vrata za neku buduću saradnju i realizaciju značajnih projekata.

Istakla je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnica Jezera Snežana Ružičić i naglasila da je dolazak ambasadora SAD Erika Nelsona, koji je donio pismo NASA, veoma značajan za ovu malu, nerazvijenu opštinu.

- Pismo koje je stiglo direktno iz NASA pobilo je sve spekulacije da se naziv odnosi na jezero, kao geografski pojam, a ne na naziv naše opštine - istakla je Ružičićeva.

Glas: Krater Jezero na Marsu biće lokacija iduće velike misije NASA. Šta će to značiti za Vašu opštinu?
Ružičić: Nizom aktivnosti u Jezeru ispratićemo taj veliki događaj. Ovo je prvi put da krater na Marsu nosi naziv po nekom mjestu sa ovih prostora, a to je veoma dobra promocija jedne male opštine. NASA ima segment koji se bavi ekologijom i tu vidim prostor za saradnju. Možda u budućnosti u našem Jezeru organizujemo naučnotehnološki centar, u kojem bi se studenti bavili istraživanjima. 

Glas: Mnogo ulažete u ekologiju, a sa opštinom Jajce realizovali ste projekat “Poboljšanje životne sredine u regiji Plive”. Jesu li u planu još neki slični projekti?
Ružičić: Kroz taj projekat nabavljena su 32 kontejnera za Jezero i Jajce. Sa realizacijom drugog projekta nastavljamo tu priču, a riječ je o nabavci dva rafting čamca, koji će se koristiti za sakupljanje površinskog otpada na Plivi. Osim toga, biće dostupni i za promociju turističkih potencijala ovog kraja. Očekujem da bi do kraja februara iduće godine sve trebalo da bude završeno.

Glas: Iz svega o čemu pričate zaključuje se da mnoge projekte realizujete u saradnji sa susjednim opštinama?
Ružičić: Sa opštinom Jajce smo predložili Ambasadi SAD u BiH i Savjetu Evrope da napravimo turistički kompleks između naše dvije opštine, koje bi povezivali drveni prelazi. Nadam se da ćemo uspjeti u tome. Planiramo da biciklističku stazu koja povezuje Jajce, Jezero i Šipovo pojačamo infrastrukturom, jer već deset godina organizujemo “Biciklijadu”.

Glas: Početkom mjeseca posjetila vas je delegacija iz Češke, o kakvoj saradnji je riječ?
Ružičić: Sa predstavnicima organizacije “Pipl in nid” iz Češke, koja usko sarađuje sa češkom razvojnom agencijom, radimo na pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju pogona izvora obnovljive energije na području naše opštine. Trenutno radimo elaborat o izvorima obnovljive energije u Jezeru, a ukoliko dobijemo finansijsku podršku, napravili bismo javno preduzeće kroz koje bismo pomogli socijalnim kategorijama stanovništva i višečlanim porodicama. 

Glas: Nemoguće je ne primijetiti da su mladi ljudi i opstanak porodica u Jezeru u fokusu Vašeg rada. Kroz projekat za oporavak od poplava zbrinuli ste četiri domaćinstva koja su bila poplavljena 2014. godine, na koji način obezbjeđujete novac za sve to?
Ružičić: Naš budžet ne prelazi 600.000 KM, a stavka kapitalna ulaganja iznosi svega oko 10.000 maraka. Međutim, u protekle dvije i po godine investicije su premašile 2,5 miliona maraka. Pišemo projekte i na taj način povlačimo dosta novca iz raznih fondova. Realizovali smo projekat ekonomskog osnaživanja četiri poplavljena domaćinstva. Trudimo se da višečlanim porodicama obezbijedimo uslove da ostaju u Jezeru i na taj način opstaće i naša škola. 

Glas: Cijela Srpska se bori sa negativnim prirodnim priraštajem, kakva je situacija u Jezeru?
Ružičić: Od 2014. u Jezeru je rođeno 62 djece, a 2016. godine Jezero je uz Banjaluku bila jedina opština koja je imala pozitivan prirodni priraštaj. Samo u ovoj godini do sada je rođeno šestoro mališana.

Glas: Od čega žive stanovnici Jezera?
Ružičić: Drvoprerađivačka industrija je najzastupljenija u našoj opštini, a osim toga tu su samostalne ugostiteljske i trgovačke radnje i ribogojilište kojim gazduje Ribnjak “Janj”, a koje je jedno od tri najveća ribogojilišta kalifornijske pastrmke u Evropi. Prema evidenciji biroa za zapošljavanje ukupan broj zaposlenih je 268, dok se na evidenciji nezaposlenih vode 372 stanovnika. Trenutno u opštini imamo četiri pripravnika i tražimo mogućnosti da im obezbijedimo zaposlenje. Svim visokoobrazovanim ljudima iz Jezera obezbjeđujemo da bar pripravnički staž odrade u opštini. 

Glas: U čemu vidite najveći razvojni potencijal Jezera?
Ružičić: Sigurna sam da u turizmu imamo veliku razvojnu šansu, posebno nakon ove priče sa NASA. Uzgoj ribe takođe može biti podignut na viši nivo, da se organizuje i prerada ribe u Jezeru. Vladi RS sam iznijela problem koji se tiče loše sprovedene privatizacije od strane kompanije “Dušanić”, zbog čega je industrijska zona nedostupna ulagačima. 

Glas: Šta biste izdvojili kao najveći problem u opštini?
Ružičić: Socijalni problemi i relativno velika nezaposlenost su najveći problemi sa kojima se suočavamo. 

 

Planska dokumentacija

Glas: Koji su planovi opštine za idući period?

Ružičić: Završavamo školsku sportsku salu, asfaltiranje dva puta od po dva kilometra, kao i most na rijeci Plivi. To su veoma važni infrastrukturni projekti koji će doprinijeti razvoju opštine. Sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS radićemo na izradi planske dokumentacije za Jezero. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana