Snežan Obradović iz Rogatice vratio se omiljenom sportu: Na atletskoj stazi poslije sedam godina

Sreten Mitrović
Snežan Obradović iz Rogatice vratio se omiljenom sportu: Na atletskoj stazi poslije sedam godina

ROGATICA - Snežan Obradović iz Rogatice (32), poznato ime sa atletskih borilišta širom Republike Srpske, BiH i Srbije sa kojih je nebrojeno puta dolazio okićen najčešće zlatnim medaljama, nakon sedam godina pauze vratio se omiljenom sportu - trčanju.

Snežan, čije su omiljene discipline srednje pruge, posebno trke na 600 do 2.000 metara, sportom se bavi od malih nogu. U atletskoj sekciji osnovne škole i kasnije Srednjoškolskog centra u Rogatici, koje su bile okosnica tada uspješnog Atletskog kluba “Mladost”, koji je vodio trener Rade Kapor, važio je kao veliki talenat od koga se puno očekivalo.

Na taj period podsjećaju ga brojne diplome, pehari i isječci iz novina o njegovom zapaženom učešću na različitim takmičenjima. Prednost ipak daje, priča ovih dana Snežan, učešću na gran pri krosevima Radio Beograda, koji su održani od 1998. do 2002. godine u Sremskoj Mitrovici.

- Na ovom takmičenju 1998. bila je moja prva međunarodna zvanična trka. Kao pionir trčao sam na 600 metara i osvojio prvo mjesto. Već naredne godine trčao sam na 800 metara i ponovo osvojio prvo mjesto. U svom uzrastu prva mjesta osvajao sam i na naredna tri krosa Radio Beograda i sa svakog donosio uglavnom zlatne medalje - priča Snežan, kome je u dragom sjećanju ostao i kros lista “Politika”, gdje je 1999. kao kuriozitet ostalo zabilježeno da su sva tri prva mjesta osvojili Rogatičani.

U Srbiji je trčao i na dosta drugih takmičenja, a brojna su njegova učešća i u Srpskoj. U svojoj kategoriji pobjednik je trke “Prijedor” 2000 i 2001, a njegove vitrine krase pehari i diplome za učešće na trkama u Vlasenici, Trebinju, Sokocu, Tesliću, njegovoj Rogatici i drugim mjestima.

I sve tako, kazuje Snežan, išlo je do pred kraj 2001. godine, kada je Atletski klub “Mladost” i Rogaticu napustio i na Pale otišao Rade Kapor.

- Jedno vrijeme bio sam “slobodan strelac”, a onda je sa mnom počeo raditi trener Goran Ješić i bili smo u neku ruku ispostava Atletskog kluba Pale i Kapora. U to vrijeme aktivno sam se bavio atletikom i bio reprezentativac Republike Srpske i BiH. Iz tog perioda ostalo mi je u sjećanju učešće na Balkanskom prvenstvu u Beogradu i Evropskom u Istanbulu 2009. godine - prisjeća se Snežan. Onda dolazi višegodišnja pauza u kojoj se Snežan nije zvanično takmičio, ali je marljivo koristio vrijeme i svakodnevno trenirao na stazama Sportsko-rekreativnog centra u Rogatici. Stečenu snagu 2018. i 2019. iskoristio je da otrči maraton Rogatica - manastir Ostrog, čija dužina je oko 210 kilometara. Da bi, kako kaže, ubio “crva” u sebi ovih dana učestvovao je u trci “Termag čelendž rejs” na Jahorini. U konkurenciji oko 220 takmičara trčao je na stazi dugoj 23 kilometra. I pored prilično teških uslova zbog sitne kiše, niske temperature i klizave staze, osvojio je prvo mjesto.

- Kako je ovo meni bila zvanična trka poslije skoro sedam godina i prva ovog tipa ja sam više nego zadovoljan. Ipak, s obzirom na godine i iskustvo želja mi je da se oprobam u trenerskim vodama. Cilj mi je afirmacija atletike i zdravog života omladine u našoj opštini. Pošto sam kao ekonomski tehničar nezaposlen i nemam nikakvog izvora prihoda, očekujem podršku Centra za kulturu i sport, ali i načelnika opštine Milorada Jagodića, koji me je u granicama mogućnosti podržavao i na oba trčanja do manastira Ostrog i sada na trci “Termag”, na čemu sam mu zahvalan - kaže Obradović.

Rekordi

Snežan Obradović se sa radošću sjeća i trke oko Savskog jezera u Beogradu, koja je održana 22. novembra 1999. u znak sjećanja na Duška Radovića.

- U konkurenciji pionira do 11 godina osvojio sam prvo mjesto pretrčavši sedam kilometara za 28,20 minuta. Bio je to rekord trke, koji nije bio oboren do prije tri godine. Da li se od tada nešto promijenilo ne znam - ponosno priča Snežan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana