Smotra folklora u Čečavi okupila više od 700 učesnika iz Srpske, Srbije i Hrvatske

Srna
Foto: Printskrin

TESLIĆ- Smotra folklora u teslićkom naselju Čečava okupila je više od 700 učesnika iz 23 kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dalibor Panić ukazao je na značaj ove kulturne manifestacije na čijem obimu i kvalitetu mogu da pozavide mnogo veće lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, smotra je plod dugogodišnjeg rada nekoliko entuzijasta iz Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Dušan Stanković" iz Čečave, te da stoga nije slučajno da organizacija ima podršku Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Predstavnik KUD-a "Dušan Stanković" Ana Mastilović istakla je da je oduševljena odzivom na ovogodišnju smotru za koju kaže da je najposjećenija unazad 50 godina.

Osnivač KUD-a "Srpska tradicija" iz Beograda Marijana Milikić kaže da se udruženje bavi očuvanjem gradskih igara sa kojima se uz pjesmu 30 veterana prvi put predstavilo na današnjoj smotri.

Umetnički rukovodilac folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba sa Ozrena i Posavine iz Borova Svjetlana Ostojić kaže da se 28 članova ovog društva predstavilo tradicionalnim igrama sa Ozrena na koreografiju "Devojka se na izvor sprema".

Ostojićeva je istakla da već dvije godine traje saradnja sa čečavskim KUD-om i da su oduševljeni gostoprimstvom lokalnog stanovništva.

Predstavnik KUD-a "Branko Cvetković" iz Beograda Nenad Đorđević izrazio je zadovoljstvo što se folklor igra i održava srpska tradicija, te pohvalio organizatora i kvalitet smotre s obzirom da, ocijenio je, njena realizacija nije laka.

KUD "Bubušinac" iz Požarevca prošle godine je dobio plaketu Zlatnog KUD-a Srbije, a njegov predstavnik Sonja Pejrić rekla je da je oduševljena dočekom i što im je omogućeno da se igrama iz Niša i Krajišta predstave uz mnogobrojne druge kvalitetne učesnike.

Današnjoj manifestaciji su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Subotić i Danijel Jošić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić, kao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Jerinić je naveo da Čečava obiluje bogatstvom tradicije i običaja te svega onog što njeguju kulturno-umjetnička društva, a što je jako značajno za identitet srpskog naroda.

"Najbolji pokazatelj su djeca, nasmijana i razigrana i svakako naša je obaveza da budemo sa njima", rekao je Jerinić.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Čečava Milan Milašinović zadovoljan je što će ovo naselje danas biti u prilici i da promoviše raznovrsne sadržaje kako bi upotpunili turističku ponudu Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana