Smoljani kod Bosanskog Petrovca: Snage odmjerili kosci iz osam zemalja

Milijana Latinović
Smoljani kod Bosanskog Petrovca: Snage odmjerili kosci iz osam zemalja

Bosanski Petrovac - Povratnici u selu Smoljana kod Bosanskog Petrovca juče su bili domaćini tradicionalne manifestacije "Prva kosa Grmeča".

Njegujući običaje pradjedova, prenošene s koljena na koljeno, sedmu godinu zaredom u organizaciji Udruženja građana "Ruralni razvoj", a pod pokroviteljstvom opštine Bosanski Petrovac organizovano je takmičenje u ručnom košenju trave. Titulu najboljeg kosca i trofej "Latinović Stanko - Stankela" osvojio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, čija su brzina, umijeće i snaga bili presudni te je sasvim zasluženo osvojio ovaj trofej.

Takmičenje je organizovano i u kategorijama štafeta, sprint, pioniri do 16 i mladi do 21 godinu.

Predsjednik organizacionog odbora Dejan Prošić rekao je da se iz godine u godinu broj učesnika manifestacije povećava, a kose je juče ukrstilo više od 50 kosaca iz RS i BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

- Najbolji način za afirmaciju sela je održavanje tradicije, jer Evropi ne trebamo bezlični i slabi, već sa jasno izraženim identitetom - rekao je Prošić. Dodaje da je ove godine manifestacija organizovana na veliki hrišćanski praznik Vidovdan u znak sjećanja na 12  boraca koji su 1992. godine stradali na ovaj dan. Osim u takmičenju u košenju, veliki broj posjetilaca uživao je u tradicionalnim igrama, povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena.

Predsjednik mjesne zajednice Smoljana Marinko Mrđa rekao je da su kosačke mobe nekada okupljale na desetine kosaca.

- Domaćin je sazivao najbolje kosce iz sela, a od ranog jutra livadama bi odjekivali zvuci klepanja kose. Birao se vođa, zvani kosibaša, brz i oštar kosac - kazao je Mrđa dodajući da su ovakve manifestacije prilika da se djeci prenesu običaji njihovih djedova.

Balkana

Pobjednik jubilarne, 25. manifestacije "Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa" na kojoj se nadmetalo 26 kosaca iz RS, Srbije i Crne Gore je Radomir Lekić iz Mrkonjić Grada. Drugo mjesto pripalo je Mirku Kecmanu iz Petrovca, a treće Zoranu Rakiti iz Novog Sada. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da će Vlada uvijek podržavati ovakve manifestacije koje su duboko utemeljene u istoriji srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana