Smjena predsjednika SO Gradiška ponovo ide u sudnicu

Milan Vujić
Smjena predsjednika SO Gradiška ponovo ide u sudnicu

Gradiška - Vrhovni sud RS ukinuo je rješenje Okružnog suda Banjaluka kojim je smijenjenom predsjedniku Skupštine opštine Gradiška Radislavu Dončiću naloženo da preda dužnost novoizabranom predsjedniku Urošu Grahovcu.

- Time je ovaj sudski spor vraćen na početak, ali Grahovac ostaje predsjednik dok sud ne utvrdi drugačije činjenično stanje - rekao je Grahovčev pravni zastupnik Jevto Janković.

On je istakao da još nije dobio rješenje Vrhovnog suda, zbog čega ga ne može detaljno komentarisati, ali da je upoznat da postoji odluka o ukidanju rješenja Okružnog suda.

- Ona je donesena brzinom svjetlosti. Vrhovni sud je o Dončićevoj žalbi na rješenje Okružnog suda trebalo da odlučuje tek 30. decembra ove godine. To dokazuju podaci iz sudske upisnice, ali se neko drznuo da što prije presudi. Odluka je donesena 6. avgusta samo dan nakon što je Grahovac uz pomoć sudske policije uveden u kancelariju predsjednika Skupštine opštine Gradiška. Vrhovni sud je negirao sve činjenice navedene u rješenju Okružnog suda - rekao je Janković.

On je upitao predsjednika Vrhovnog suda Želimira Barića i sudije kako je 30. decembar postao 6. avgust.

- Odluka je donesena pod pritiskom i za cilj ima destabilizaciju Vrhovnog suda RS, koji bi trebalo da bude pojam pravde i pravičnosti. Ništa bitno iz te odluke ne proizlazi, jer će se o tome ponovo raspravljati, što znači da privremene mjere idu na ponovni postupak, ali je Grahovac i dalje predsjednik. Vrhovni sud je mogao reći da je Dončić apsolutno u pravu i tu onda Grahovac nema šta da traži. Ovim je napravljen još veći haos - istakao je Janković.

Dončić je rekao da je odluka Vrhovnog suda očekivana i da dokazuje da je druga strana činila greške prilikom preuzimanja vlasti.

- Ja sam i dalje predsjednik Skupštine opštine Gradiška - istakao je Dončić.

U Vrhovnom sudu su rekli da je Barić na godišnjem odmoru i da ne mogu davati informacije u vezi sa ovim slučajem.

Dončića je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om smijenila još u februaru, ali je on odbijao da preda dužnost. Okružni sud u Banjaluci donio je 21. maja rješenje da je smjena skupštinskog rukovodstva obavljena u skladu sa zakonom i naložio da bude obavljena primopredaja. Iako je to u dva navrata pokušano, Grahovac je tek 5. avgusta ušao u kancelariju predsjednika Skupštine. Zbog Dončićevih opstrukcija Grahovac je uz asistenciju sudske policije ušao u kancelariju. Zatekao je, međutim, samo gole zidove, a nestanak namještaja je prijavio policiji.

Bosić

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozdravio je odluku Vrhovnog suda RS.

- Ne tvrdim da su sudije korumpirane, ali je više nego očigledno da postoji kontrola vlasti nad predsjednicima sudova. Presuda Vrhovnog suda daje tračak nade da postoje ljudi u pravosuđu koji nisu pod apsolutnom kontrolom aktuelne vlasti - rekao je Bosić.

S. Š.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana