Smanjena nezaposlenost i privreda jača u Prijedoru

S. Ta.
Smanjena nezaposlenost i privreda jača u Prijedoru

Prijedor - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je juče da je zajedničkim naporima Vlade Srpske i grada Prijedora u ovoj lokalnoj zajednici smanjena nezaposlenost i povećana privredna aktivnost.

- Mjere koje su preduzimali i Vlada i grad Prijedor dale su rezultate koji su obezbijedili vrlo dinamičnu privredu, koja ima preduslove da se dalje razvija - rekao je Đokić poslije sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem.

On je podsjetio da je u posljednjih pet-šest godina u grad Prijedor Vlada Srpske uložila 7,6 miliona maraka podrškom raznim projektima, od čega samo u privredi 4,5 miliona maraka.

Pavić je zatražio od Đokića da u program rada ovog ministarstva i u ekonomsku politiku i budžet za 2016. godinu budu uvršćeni elementi koji će stimulisati privredu i stvarati povoljan ambijent za privlačenje domaćih i stranih investicija.
Prema njegovim riječima, dva su elementa koja treba uvrstiti u ove dokumente za iduću godinu - dijaspora kao potencijalni investitor i otvaranje prekogranične saradnje sa hrvatskim županijama uz Unu i Savu.

- Taj potencijal nismo dobro iskoristili i mora biti predmet ekonomske politike za iduću godinu - rekao je Pavić.

On je naveo da Prijedor ima pet velikih, 16 srednjih i 416 malih preduzeća, ali da velika i srednja čine 54 odsto dohotka privrede grada koja je lani imala 42 miliona maraka dobiti.

- Nezaposlenost se stalno smanjuje. Sada imamo 7.200 nezaposlenih, što je za 1.500 ili za 17 odsto manje nego 31. oktobra prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 120 odsto, dok je u Republici Srpskoj 58 odsto - dodao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana