Služen parastos za stradale vojnike i civile iz naselja Rit

Srna
Foto: Srna

BROD - U Mjesnoj zajednici Rit u opštini Brod danas je služen parastos za 12 boraca i civila iz tog naselja koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijeće i vijence ispred spomen-ploče stradalima položile su porodice poginulih boraca, predstavnici opštinske Boračke organizacije i mjesnog odbora organizacije Rit, te predstavnici opštinske uprave.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je Mjesna zajednica Rit jedan od simbola početka stradnja srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Ovdje se na današnji dan prije 29 godina desio zločin nad nevinim članovima porodica Martić i Dujanić, a odmah sutradan dogodio se Sijekovac i nastavak ubijanja nevinog srpskog stanovništva. Poznato nam je i ko je kriv i svi znamo da krivci nisu kažnjeni”, rekao je Vidić okupljenima nakon parastosa.

On je dodao da su svi detalji zločina nad srpskim narodom, kako u Brodu, tako i u cijeloj BiH poznati i javnosti i tužilaštvima.

“To ništa ne vrijedi Tužilaštvu BiH ili političkom sudu u Hagu. Međutim, mi jesmo i trebamo biti i dalje narod koji ne želi osvetu, ali i narod koji neće više dozvoliti niti zaboraviti stradanja nevinog srpskog naroda”, naglasio je Vidić.

On je istakao da je potrebno na dostojanstven način se odnositi prema mjestima stradanja i barem ih jednom godišnje posjetiti, upaliti svijeće i sa sveštenicima učestvovati u molitvi.

“Zato smo se i danas okupili ovdje, u Mjesnoj zajednic Rit, da služenjem pomena spomenemo borce i žrtve rata, koji su bili stanovnici ove mjesne zajednice, da se sjetimo i boraca Vojske Republike Srpske čije su porodice našle svoj dom ovdje i da se sjetimo boraca koji su umrli nakon rata”, dodao je Vidić.

On je zahvalio porodicama poginulih boraca i demobilisanim borcima iz ove mjesne zajednice što su se potrudili da organizuju ovaj pomen.

Na današnji dan 1992. godine članovi hrvatskih oružanih snaga su u mjesnoj zajednici Rit svirepo ubili članove porodica Martić i Dujanić.

U toku ratnih dejstava 1992. godine na području mjesne zajednice Rit stradalo je 12 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana