Služen parastos u Donjem Breziku povodom Dana Vojske Republike Srpske

Srna
Služen parastos u Donjem Breziku povodom Dana Vojske Republike Srpske

BRČKO - U Donjem Breziku kod Brčkog danas je povodom Dana Vojske Republike Srpske služen parastos za devet pripadnika Prve posavske briga iz tog naselja čija imena su uklesana na spomen-obilježje zajedno sa pet boraca poginulih u Prvom svjetskom ratu, te još 29 vojnika i 44 civila stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da rat nikada nije dobar način da se rješavaju problemi u bilo kojem društvu, naročito u multietičkom kakvo je na prostoru BiH, ali da je u proteklom vijeku bio jedina opcija kada je bila u pitanju odbrana prava na život srpskog naroda.

“Iz te potrebe se rodila i nastala Vojska Republike Srpske s ciljem da spriječi ponavljanje genocida koji se dešavao u prethodnim vremenima na prostorima BiH i bivše Jugoslavije”, rekao je Milić novinarima nakon parastosa.

On je istakao da pripadnici Vojske Republike Srpske koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske braneći srpski narod zaslužuju pomen i mnogo više od toga, a to je da njihove porodice budu na odgovarajući način zbrinute, te da je veliki znak pitanja da li se u tome uspjelo.

“Mislim da je najbolji način da se odužimo onima koji su dali živote za izgradnju Republike Srpske jeste da pružimo podršku njihovim porodicama, naročito kada je riječ o djeci poginulih boraca i njihovom zapošljavanju”, rekao je Milić.

Predsjednik brčanskog Udruženja veterana demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske Cvjetko Simić rekao je da u Brčkom postoji Udruženje porodica poginulih boraca koje adekvatno vodi brigu o toj kategoriji stanovništva, te da i udruženje na čijem je čelu na sve moguće načine pokušava da poboljša status tih porodica.

“Ima još porodica kod kojih nije riješeno stambeno i pitanje zaposlenja i nadamo se da ćemo i to završiti”, istakao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana