Služen parastos srpskim civilima iz Vuruna koje su ustaše ubile na Ilindan

Srna
Služen parastos srpskim civilima iz Vuruna koje su ustaše ubile na Ilindan

NOVI GRAD - Zaselak Vurune bilo je prvo mjesto u opštini Novi Grad gdje je od ustaške ruke stradao srpski narod, ubijeni su na Ilindan 1941, a među njima je bilo i dvoje djece koja su rođena te godine, istaknuto je večeras u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovništva u ovoj lokalnoj zajednici.

Ubijenima u Vurunama služen je parastos kod spomen-obilježja i zajedničke grobnice za 33 žrtve, kao i na mjesnom groblju gdje su sahranjene još 42 žrtve, uglavnom djeca.

Sveštenik Nenad Radulović rekao je da Drugi svjetski rat bio strašan i da je na ovim prostorima najveći teret podnio srpski narod.

"Ovo su naša sveta mjesta", rekao je u besjedi Radulović.

U podrumu kuće Mile i Cvije Vuruna ustaše su 2. avgusta 1941. godine ubile 75 civila. Među postradalima je i 14 djece do sedam godina, od kojih dvoje tek rođenih te 1941. godine.

Nakon pokolja, na groblju nedaleko od kuće u kojoj se desio zločin, sahranjene su 42 žrtve, a preostale 33, koje u tom trenutku nije imao ko sahraniti, pokopane su u zajedničku grobnicu. Njihovi posmrtni ostaci tu su ostali do 2006. godine kada je obavljena ekshumacija i sahrana, a 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su u Vurunama stradali civili, jer tu nije bilo vojnih jedinica.

"Cilj je bio da se uništi stanovništvo", rekao je Drljača.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić podsjetio je da su Vurune prvo stratiše u ovoj opštini u Drugom svjetskom ratu.

"Ovo je bio uvod u strašne zločine u Potkozarju koje je bilo centar ustanka. Dovoljno je reći da je u Drugom svjetskom ratu stradalo 320 djece iz naselja Gornje i Donje Vodičevo i Dobrljin", rekao je Todić.

Prema njegovim riječima, kozarski ustanički kraj je bio u centru Nezavisne države Hrvatske i na udaru zloglasnih ustaških jedinica.

"Potkozarje, koje u to vrijeme imalo oko 200.000 stanovnika, izgubilo je 75.000 stanovnika, među kojima 14.500 djece do 14 godina", podsjetio je Todić.

U Drugom svjetskom ratu stradalo je 7.000 stanovnika ove opštine, 5.000 civila među kojima 850 djece do 14 godina.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na prostoru opštine Novi Grad oko dvadesetak dana i za to vrijeme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo po selima. U ovom pogromu ubijeno je 106 djece, a samo 24 poklano je u zaseoku Vurune.

Dio dokumentacionog materijala o stradanju u Vurunama je u Muzeju genocida u Beogradu, a jedan dio je u opštini Novi Grad.

Ovaj i druge zločine ustaške vlasti NDH početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine ubijeno na desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića "Krvavi pečat", objavljena 2008. godine, nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih.

Obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovništva opštine Novi Grad danas je počelo u Maslovarama gdje je u Hramu Svete velikomučenice Marine služen parastos za 296 stradalih iz ovog naselja, Crne Rijeke i Jošave. Nakon parastosa, pomen je služen i kod spomen-kosturnica u Crnoj Rijeci i u Blagaj Rijeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana