Služen parastos poginulim i nestalim borcima iz Prnjavora

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos nestalim borcima i civilima sa područja opštine Prnjavor, povodom Dana prnjavorske Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Predsjednik prnjavorske Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Boro Peulić rekao je novinarima da je proces traženja nestalih Srba u zastoju.

„Napravili smo grešku što smo proces traženja nestalih lica prenijeli na Institut za nestala lica BiH. Najbolje rezultate Republika Srpska je imala kada je proces traženja bio u nadležnosti njene komisije za traženje nestalih lica", ocijenio je Peulić.

Peulić je naveo da izgleda da nestale Srbe više niko i ne traži, pitajući šta je razlog da u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj godinama na identifikaciju čeka više od 600 ekshumiranih posmrtnih ostataka.

On je rekao da je Prnjavor lokalna zajednica koja nijednim svojim dijelom nije bila u zoni borbenih dejstava tokom odbrambeno-otabinskog rata, a imala je 626 poginulih boraca.

Peulić je rekao da Prnjavor još potražuje 31 poginulog borca koji se vodi kao nestali, uglavnom sa područja Ozrena, visoke Krajine i Posavine, te dodao da je Prnjavor druga lokalna zajednica u Republici po broju stradalih u odnosu na broj stanovnika.

Kod spomen-kosturnice na Novom groblju vijence su položile delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Opštinske organizacije u Prnjavoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana