Slovenija donirala šatore za smještaj 60 lica vrijednih 130.000 evra

Srna
Slovenija donirala šatore za smještaj 60 lica vrijednih 130.000 evra

ISTOČNO SARAJEVO - Primopredaja opreme vrijedne oko 130.000 evra, koju je obezbijedila Slovenija za pomoć BiH u borbi protiv virusa korona, obavljena je danas u Istočnom Sarajevu.

Ceremoniji primopredaje opreme prisustvovali su ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac, načelnik Republičkog štaba za vanrene situacije Republike Srpske Milina Novitović, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler i pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara za međunarodnu saradnju Samir Rizvo.

Bukinčeva je novinarima rekla da je riječ o 10 šatora za smještaj 60 lica sa svom neophodnom opremom za njihov normalan boravak, za šta je Vlada Slovenije izvojila oko 130.000 evra.

"To je znak solidarnosti Vlade i građana Slovenije prema građanima BiH. Mi imamo povjerenje da će nadležni pomoć usmjeriti tamo gdje je najpotrebnija. Izuzetno nam je drago da smo upotrijebili mehanizam EU za civilnu zaštitu koji je sa Slovenijom uhodan još od 2014. godine", naglasila je Bukinčeva.

Novitović je naglasio da je današnja pomoć namijenjena za civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH za povećanje kapaciteta i standarda u karantinskim objektima na graničnim prelazima, koji su se, kako je naveo, dobro pokazali u borbi protiv širenja virusa korona na teritoriji BiH, a samim tim i Republike Srpske.

"Izuzetno je važna solidarnost i odnos članica EU prema BiH i Srpskoj. Sam čin davanja pomoći Slovenije jeste ono što nam i dalje uliva nadu da EU, iako potresena ovom krizom, još uvijek drži do humanosti i solidarnosti i sa zemljama koje nisu njene članice", naglasio je Novitović, koji je i direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler pojasnio je da je pomoć donirana na zahtjev BiH, a kroz mehanizam kojim članice EU pomažu jedne drugima u kriznim situacijama, odnosno stanjima nesereće, te da ovaj mehanizam pomaže i najbližim zemljama, kao što je slučaj sa zemljama zapadnog Balkana.

"Zadovoljstvo mi je da smo u prilici da predamo prvi dio pomoći koji je obezbijeđen kroz ovaj mehanizam, a posebno mi je drago što je Slovenija prva zemlja koja je bila u prilici da obezbijedi pomoć i na taj način pokazuje koliko je blizak prijatelj BiH", naveo je Zatler.

Zatler je poručio da je EU uz BiH u ovim teškim vremenima, iako možda nije najglasnija, ali je svakako najodaniji partner.

On je podsjetio da je EU do sada u BiH uložila oko 80 miliona evra bespovratnih sredstava - sedam miliona evra za najhitnije medicinske nabavke, 73 miliona za podršku malim i srednim preduzećima, ali da su osim finasijske pomoći, prisutni i drugi oblici i incijative koji su BiH omogućili da bude dio dio zajedničkih javnih nabavka sa drugim članicama EU.

Rizvo je, zahvalivši Vladi Slovenije i EU za pomoć, pojasnio da će sva oprema oprema biti podijeljenja ravnomjerno u sve dijelove BiH, prema odluci Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana