Slovenac Oskar Makari osvojio titulu najboljeg kosca na manifestaciji “Prva kosa Grmeča” FOTO

Milijana Latinović
Slovenac Oskar Makari osvojio titulu najboljeg kosca
Foto: Milijana Latinović | Slovenac Oskar Makari osvojio titulu najboljeg kosca

BOSANSKI PETROVAC - Slovenac Oskar Makari okitio se danas titulom najboljeg kosca na tradicionalnoj 14. po redu manifestaciji “Prva kosa Grmeča" koja je održana u selu Smoljana kod Bosanskog Petrovca.

U konkurenciji četrdesetak takmičara Makari je izborio prvo mjesto i kući ponio trofej “Latinicić Stanko - Stankela” dok je u ekipnom takmičenju najbolja bila ekipa iz Srbije.

Višestruki prvak u kosidbi Mirko Kecman ove godine nije se takmičio već se pobrinuo da manifestacija u njegovoj Smoljani bude organizovana na najvišem nivou.

Red oblaka, red sunca, vrijeme idealno za kosidbu, krajišku pjesmu i druženje.

“Ovo je bio prekrasan dan u svakom pogledu. Znanje i umjeće u kosidbi pokazalo je oko 40 takmičara iz BiH i regiona” rekao je Kecman za “Glas Srpske”.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji manifestacije koja čuva običaje naših predaka.

 

Predsedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović pozdravio je prisutne riječima “Bilo sunca, bilo kiše, svake nas je godine sve više”. I tako je zaista i bilo.

Ovogodišnja manifestacija, kazao je Davidović, okupila je najveći broj do sada i takmičara i posjetilaca.

“Ovo je jedina kosidba koja se održava baš na Grmeču i zavrijedila je i pažnju opštine Bosanski Petrovac. Podržali smo manifestaciju i nadam se da će iduća, 15., na neki način jubilarna, biti još posjećenija” poručio je Davidović.

 

Manifestaciju su osim opštine Bosanski Petrovac podržali i Vlada Unsko - sanskog kantona (USK), Centar za podršku povratnicima u USK, preduzeće “ Šume Republike Srpske” i mjesna zajednica Smoljana.

Po završetku takmičarskog dijela okupljeni su uživali u kulturno zabavnom programu i kosačkom ručku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana