Sloga spasla selo Dubočani kod Trebinja, vatra odbijena od kuća

Ratomir Mijanović
Sloga spasla selo Dubočani kod Trebinja, vatra odbijena od kuća

Trebinje - Brzom reakcijom, najprije mještana, a kasnije i pripadnika trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice i lastvanskih vatrogasaca, selo Dubočani nadomak Trebinja juče je odbranjeno od vatre.

Borba sa vatrenom stihijom je bila naporna, vatra je došla do samih kuća, a vatreni jezici gotovo da su dodirivali zidove i krovove. Mještani, žene i djeca izdržali su prvi udar, pa je kasnije sve bilo lakše.

- Ogromnim naporom kuće su odbranjene. Vatra je krenula prema gornjim dijelovima u selu, prema šumi i za sada nema opasnosti da ponovo dođe blizu naših domova. Mi gasimo jedan krak, a kolege iz Vatrogasne jedinice Trebinje drugi - kazao je pripadnik Vatrogasne jedinice Lastva Ušće Velezar Paranos.

Na prvoj lini odbrane sela bili su svi mještani koji su se zatekli u tom trenutku u Dubočanima. Među njima je i Stojan Janković sa brentačom.

- Sve se dogodilo, čini mi se u djeliću sekunde. Vatra je, po mojoj procjeni, krenula iz polja i nošena vjetrom dobila je na intenzitetu. Trava je suva, nije bilo kiše već dugo i malo je nedostajalo da dođe do katastrofe. U jednoj od kuća, koje su bile najugroženije, bila je nepokretna starica. Na vrijeme smo je izvukli, a srećom ni kuća nije izgorjela - kazao je Janković.

U akciji spasavanja starice Mare Anđelić učestvovala je i mještanka Nada Janković.

- Priča se da je vatra krenula iz groblja. Neki ljudi su ujutro obilazili grobove najmilijih i palili svijeće. Vjerovatno je vatra krenula od plamena svijeće. Starica Mara je bila najugroženija. Legla je i zaspala, na svu sreću, izvukli smo je na vrijeme - rekla je Nada Janković.

Požar je u ovom trebinjskom selu izbio juče iznenada u 13.30 časova i za sat opkolio cijelo selo. Vatrogasci kažu da nisu znali sa koje strane da gase vatru, jer se od dima i plamena, koji je dopirao više metara u visinu, nije moglo ni prići.

Oko kuća u ovom trebinjskom selu su visoka šuma i nisko rastinje. I gotovo sve je zahvatila vatra. Štete je bilo, a kolika je i kakva, tek će biti procjenjivano.

- Izgorjele su neke sitne stvari koje su bile u blizini, crijeva, ali sve su kuće ostale nedirnute. Sve će biti nadoknađeno, samo kada, Bogu hvala, nije bilo žrtava - kažu mještani.

Uski put koji vodi ka selu ubrzo je bio gotovo u potpunosti blokiran, što je pomalo otežavalo pristup vatrogasnim vozilima. Brojni Trebinjci koji vode porijeklo iz ovog sela došli su da pomognu. U trenutku kada smo napuštali selo na brojnim mjestima tinjala je vatra. Dovoljno razloga da nema opuštanja nijednog trenutka. Ekipe i mještani su spremni za svako neugodno iznenađenje.

Kiša

U mnogim trebinjskim naseljima u noći između ponedjeljka i utorka padala je kiša, koja je pomogla vatrogascima i ugasila vatru na mnogim požarištima.

Međutim, selo Dubočane je kiša zaobišla, a vatra, kako kažu mještani, ne miruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana