Šljiva neće biti ni za džem

Snežana Tasić
Šljiva neće biti ni za džem

Prijedor/Banjaluka - Poljoprivredni proizvođači iz Prijedora i Banjaluke, kojima je nevrijeme “obralo” voće i sve ono u šta su uložili mukotrpan rad, očajni su jer su jabuke i šljive gotovo potpuno uništene.

Voćar iz potkozarskog sela Babići Stanko Mršić, koji posjeduje oko dva hektara jabuke i kruške i oko pet dunuma jagode, izjavio je da oko 50 odsto roda leži na zemlji, a da se od ostatka na granama oko 30 odsto neće moći održati.

- Situacija je katastrofalna jer voćarima sva šljiva leži na zemlji. Dovedeni smo na rub egzistencije, da ne kažem da smo psihički i fizički slomljeni - rekao je Mršić.
Njegov komšija Dragomir Vujković, koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive izjavio da je šljiva stradala 90 odsto i da na stablima nema više plodova.

- Oko 80 odsto plodova koji su ostali na jabuci je udareno, a oko 35 procenata je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež - dodao je Vukajlović.

Ništa bolja situacija nije ni na području Banjaluke.  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, koji je juče obilazio poljoprivredne proizvođače u Banjaluci i Prijedoru koji su nedavno pretrpjeli štetu od grada, rekao je da su na ovom području vidljive velike značajne štete na usjevima. On je dodao da je teško govoriti o procentima štete, koju će utvrditi komisije koje su već formirane u Prijedoru i Banjaluci.

- U zavisnosti od toga kolika je šteta Vlada i nadležne institucije će razmotriti i odrediti se prema tome. U svakom slučaju, pružićemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu - rekao je Mirjanić u Verićima kod Banjaluke, gdje je posjetio imanje Vinke Savić.

Ova mještanka je kazala da se dogodila velika katastrofa i da su stradali usjevi, bašte, voćnjaci i objekti.

- Štetu procijeniti ne mogu. Pošto hranim stoku, ja samo u sjetvu kukuruza uložim negdje 30.000 do 40.000 KM, a gdje je ostalo - rekla je Savićeva, koja ima farmu sa 75 goveda. Ona je izrazila je zadovoljstvo zbog obećanja resornog ministra da će joj dati podršku.  Mirjnanić je juče posjetio i voćara Milu Grujičića iz Verića koji je pretrpio veliku štetu na 10.000 sadnica jabuke i šljive, te mu obećao pomoć.

  Komisije na terenu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radijičić je rekao da su tri komisije za procjenu štete juče ujutru počele da radi.

- Jedna je za Mišin Han jer je tamo najviše onih koju su kojima je nevrijeme napravilo štetu, radi se stotinama domaćinstava a druga je za Prijakovce Potkozarje i Veriće. Treća komisija radi procjenu šteta na poljoprivrednim usjevima. Kada dobijemo izvještaje onda ćemo na Štabu za vanredne situacije donijeti odluku od dodjeli sredstava za pomoć onima kojima je nevrijeme napravilo štetu - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana