Šljiva i jabuka proizveli potop

Željka Kokot
Šljiva i jabuka proizveli potop

Banjaluka - Dramatičnom prošlogodišnjem padu proizvodnje voća i povrća u BiH od 35 odsto najviše je doprinio kolaps u voćnjacima sa zasadima šljive, iz kojih je prinos smanjen za više od 200.000 tona, a negativan trend zabilježen je kod većine kultura.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja Spoljnotrgovinske komore BiH, prošle godine je proizvedeno 714.676 tona voća i povrća, dok je u 2013. prinos dostigao 1,08 miliona tona.

Najzastupljenija kultura u proizvodnji bio je krompir, kojeg je lani proizvedeno 300.408 tona, ali je njegov prinos smanjen sa 371.140 tona iz prethodne godine. Na drugom mjestu je bila šljiva sa 74.075 tona i njen rod je smanjen za više od 200.000 tona na godišnjem nivou. Na listi najzastupljenijeg voća i povrća nalaze se i kupus i kelj, jabuka i crni luk. U odnosu na prethodnu godinu među top pet proizvoda sa najvećim proizvedenim količinama nema paradajza, kojeg je 2013. proizvedeno 56.030 tona.

Direktor Privrednog sektora Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović kaže da su na veliki pad proizvodnje uticale vremenske nepogode i katastrofalne poplave koje su opustošile njive. Ona kaže da bi ovaj sektor mogao relativno brzo da se oporavi tokom ove godine ukoliko ne bude većih vremenskih neprilika od kojih je poljoprivredna proizvodnja direktno zavisna.

- Ovaj privredni sektor vapi i za podsticajima. Neinformisanost malih proizvođača glavni je razlog za malu iskorišćenost sredstava iz stranih fondova namijenjenih podsticanju proizvodnje. Zato ćemo raditi na poboljšanju informisanosti domaćih proizvođača - kazala je Lalovićeva.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je prošla godina bila jedna od težih.

- Na proizvodnju voća u prošloj godini je znatno uticao grad. Zbog vremenskih neprilika posebno je stradao rod šljive, koji je gotovo uništen - istakao je Dojčinović.

On nije veliki optimista da će ove godine situacija biti mnogo bolja.

- Teško je odrediti ovogodišnju vrijednost roda, ali je sigurno da koštunjavo voće neće roditi kako bi trebalo, pa se očekuje smanjenje roda šljive, kajsije i breskve za oko 80 odsto. Rod kruške će biti smanjen i do 70 odsto, a jedino se očekuje normalan rod jabuke - kaže Dojčinović.

Izvoz voća i povrća iz BiH prošle godine je dostigao vrijednost od 92 miliona KM i za osam procenata je manji u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 101 milion. Mala utjeha za domaće voćare i povrtare je i pad uvoza za 17 odsto, ali je njegova vrijednost uprkos tome dostigla vrtoglavih 202 miliona KM.

- Neophodno je sprovesti odgovarajuću sertifikaciju kako bi domaći proizvođači bili konkurentni na stranim tržištima - istakla je Lalovićeva.

Top pet izvoznih proizvoda BiH u sektoru voća i povrća su jabuke, smrznute maline, svježe šljive, svježe kruške i kornišoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana