Sljedeće sedmice o izglasanom nepovjerenju načelniku Bratunca

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Predstavnici Koalicije za opoziv koju čine bratunački odbori SNSD-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, SDS-a i SPS-a dobili su danas obećanje od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da će zahtjev o opozivu načelnika Srđana Rankića, kojem je izglasano nepovjerenje na referendumu, 7. avgusta, a mandat još nije oduzet, biti na prvoj redovnoj sjednici sljedeće sedmice.

Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Bratunac Miladin Radović istakao je da je sastanku prisusutvovao i predsjednik CIK-a Suad Arnautović sa saradnicima koji se ovom prilikom izvinio što već nisu donijeli odluku, uz opravdanje da su bili preopterećeni poslom u vezi sa opštim izborima.

"Mi ne znamo kakva će odluka biti, ali bitno nam je da će ta tačka biti na razmatranju pa ćemo sačekati sljedeću sedmicu. Ukoliko CIK BiH potvrdi ono što smo mi izglasali na referendumu, nepovjerenje načelniku opštine Bratunac, u roku od 90 dana trebalo bi da bude sprovedena kompletna procedura o izboru novog načelnika", izjavio je Radović novinarima nakon sastanka koalacije sa predstavnicima CIK-a BiH u Sarajevu.

On je napomenuo da će biti teško premostiti navedeni period, jer je opština Bratunac dovedena u katastrofalno stanje, ali će se boriti da se to stanje popravi.

"Imamo institucije kao što je Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i mnoge druge od kojih ošptina živi, a kojima Rankić već tri mjeseca nije pustio plate. On to radi institucijama koje njemu odgovaraju i poštuju neke njegove odluke. Želimo pozvati CIK da u što kraćem roku pomogne našoj opštini, tako što će oduzeti mandat Rankiću ili dati bilo kakav odgovor, ukoliko smatraju da nešto nije sprovedeno u skladu sa zakonom", istakao je Radović.

Prethodno su predstavnici Koalicije za opoziv, koju čine bratunački odbori SNSD-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, SDS-a i SPS-a organizovali danas mirno okupljanje ispred prostorija CIK-a BiH i izrazili nezadovoljstvo, jer CIK već dva mjeseca nije oduzeo mandat opozvanom načelniku opštine Bratunac Srđanu Rankiću.

Predsjednik OO SNSD-a Bratunac Marko Mrkajić je istakao da su na demokratski način željeli da izraze nezadovoljstvo građana ove opštine radom CIK-a.

On je podsjetio da je 7. avgusta sporoveden refendum na kojem je izglasano neopovjerenje Rankiću i protekli su svi zakonom propisani rokovi da mu mandat bude oduzet, međutim CIK se o tome još nije izjasnio.

"Opština je u haosu, radnici ne primaju plate i moramo preduzeti sve mjere kako bi što prije opštinu doveli u neko normalno stanje funkcionisanja. Riječ je o čovjeku protiv koga su i podignute optužnice, u šta ne želim da ulazim, ali želim da dočaram ljudima o kome se radi. Stvarno ne znam zbog čega se odugovlači s oduzimanjem mandata nekome ko je opozvan voljom naroda", istakao je Mrkajić.

On je izrazio nadu da će se nešto po tom pitanju promijeniti, jer opština ne može više da funkcioniše na ovaj način.

Predsjednik OO SDS-a Bratunac Radenko Milanović istakao je da je alarmantno stanje u Bratuncu i da opozvani Rankić samovoljno djeluje i "blokira račun opštine".

"Da dođemo ovdje danas natjerala nas je trenutna situacija, jer mi ne možemo dozvoliti više da se krši zakon. Bilo je dovoljno vremena da nam neko u zakononskom roku nešto kaže", istakao je Milanović.

Boris Trninić, u ime Kluba odbornika DNS-a u Skupštini opštine Bratunac, rekao je da su se mirno okupili, ali ukoliko se nastavi u ovakvom ritmu, okupiće se u većem broju i ići će se u blokade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana