Slikari vraćaju rode na Bardaču

Dejan Jovičić
Slikari vraćaju rode na Bardaču

Srbac - Slikari su uvijek na strani umjetnosti, a umjetnost je na strani života kojeg nema bez vatre, zemlje, vazduha i vode, što pojedinci nisu shvatili već su isušili močvare i uništili ljepote kojima smo se decenijama divili.

Riječi su to umjetničkog rukovodioca likovno-ekološke kolonije u Bardači kod Srpca Aleksandra - Saše Grandića. On je na izložbi povodom zatvaranja bardačke kolonije istakao da su umjetnici svojim djelima nastojali da iskažu bunt protiv uništavanja ovog prirodnog rezervata.

- Iako su jezera praktično nestala, a ptice otjerane, umjetnici su nam svojim radovima vratili nadu da se ovaj ekološki kompleks jednog dana može vratiti u prvobitno stanje - naglasio je Grandić.

U radu jedne od najstarijih kolonija, koja je počela 24. juna, učestvovalo je 12 akademskih slikara iz Srbije, RS i FBiH. Oni su naslikali 47 radova, od kojih će najvredniji ući u fundus kolonije koji broji 600 slika.

- Isušena jezera nam nisu mogla biti inspiracija, već biljni i životinjski svijet koji je nestankom močvara takođe ugrožen. Ovdje sam prvi put i veoma sam pogođena ovakvim nemarom prema prirodi - rekla je akademska slikarka Bojana Ban iz Beograda.

Na završnoj manifestaciji prikazan je i dokumentarni film Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke koji je opisao retrospektivu uništavanja Bardače. Predstavnik Centra Viktor Bijelić rekao je da već 17 godina traje njihova borba za proglašenje Bardače zaštićenim područjem, što nije učinjeno do današnjeg dana.

- Još 1968. Bardača je proglašena prirodnim rezervatom, ali nije bilo sluha da se stavi pod zaštitu. Napravili smo pomake 2007. kada je stavljena na Ramsarsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja, ali to nije spriječilo njenu nelegalnu privatizaciju zbog čega su iz ekonomskih interesa jezera isušena, a njihovom mjestu zasađen kukuruz. Nismo uspjeli, ali nismo ni odustali. Revitalizacija Bardače je moguća i ako se vrate vode, vratiće se i rode - istakao je Bijelić.

Škola slikanja

U okviru bardačke kolonije djelovala je škola slikanja u kojoj je učestvovao rekordan broj od 13 talentovanih učenika iz Banjaluke, Laktaša i Srpca sa kojima je radio akademski slikar Đorđe Sekulić iz Beograda.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković, rekla je da je škola slikanja jedan od najvažnijih aspekata bardačke kolonije, koja je među najstarijim na ovim prostorima, jer traje bez prekida od 1984. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana