Slijepi muzičar Dejan Ristić opjevao vrijedne ruke srbačkih domaćica

Dejan Jovičić
Slijepi muzičar Dejan Ristić opjevao vrijedne ruke srbačkih domaćica

SRBAC - Proizvodi srbačkog Udruženja žena pronašli su svoj put do kupaca širom Srpske a da se dobar glas o njima daleko čuje pobrinuo se slijepi muzičar Dejan Ristić koji im je posvetio autorsku pjesmu.

Očaran njihovim kulinarskim umijećem i vještinama u izradi ručnih radova ovaj talentovani Srpčanin napisao je stihove i komponovao melodiju koju je oživio svojim vokalom i odsvirao na harmonici koja mu je vjerna pratilja već više od 30 godina.

- Na Vaskrs ove godine svirao sam u Udruženju roditelja i djece s posebnim potrebama “Izvor” čiji sam dugogodišnji član i tada su nas po prvi put posjetile i članice Udruženja žena. Budući da sam nedavno komponovao pjesmu o “Izvoru” bilo je prijedloga da nešto slično napišem i za vrijedne srbačke dame kojima se istinski divim. Ali za to mi je bio potreban trenutak inspiracije - rekao je Ristić.

Kako kaže tekst za pjesmu mu se iznenada pojavio u glavi na Mitrovdan ove godine dok je pio popodnevnu kafu.

- Sva sreća da mi je laptop, koji ima govorni program, bio upaljen. Sjeo sam za tastaturu i otkucao stihove. Pošto mi je harmonika stalno pri ruci, za dva do tri dana izrodila se i muzika za pjesmu. Izvježbao sam je za nekoliko dana te ustanovio da se radi o pravom krajiškom melosu. Kontaktirao sam muzičara Slobodana Slođu Miletića da mi pomogne u drugom glasu, takozvanom krajiškom basu i naš finalni snimak postavili smo na društvene mreže - kaže Dejan.

Pjesma je već postala pravi hit među srbačkim domaćicama koje je često pjevuše u svojim kuhinjama i radionicama.

- Drago nam je što nas se sjetio i što na ovaj način podržava naš rad. Pjesma je veoma melodična, brzo se pamti i nadam se da će biti onako kako nam je i poželio u stihovima da se smjenjuju godine i prolaze vremena, a da će vječno opstati Udruženje žena. Planiramo da ga pozovemo u martu naredne godine na proslavu naše godišnjice kako bi uživo otpjevao pjesmu - rekla je predsjednica Udruženja žena Srbac, Vesna Smiljanić.

Dejan Ristić, koji je slijep od rođenja, redovan je učesnik svih druženja u “Izvoru” i nemoguće je zamisliti bilo koju proslavu bez njegove harmonike. Od iduće godine na veselja će dolaziti i s novim sintisajzerom koga je prije nekoliko dana dobio na poklon od sugrađana Ivice i Ivanke Robak, koji vode porijeklo iz srbačkog sela Rasavac, a već 30 godina žive i rade u Austriji.

- Vidjeli smo preko interneta da Dejan redovno svira na dodjeli paketića i rođendanskim veseljima u udruženju, a nosi instrumente sa sobom i kada putuju na zajednička ljetovanja i zimovanja. U dogovoru sa sinom, kontaktirali smo ga preko “Fejsbuka” s ponudom da mu kupimo sintisajzer i veoma smo srećni što je prihvatio naš poklon jer veoma cijenimo rad, kako njega tako i “Izvora” i redovno ih pratimo putem medija - rekao je Ivica, koji je udruženju uručio i novčanu donaciju u iznosu od 100 evra.

Talentovani Srpčanin do sada je komponovao nekoliko autorskih pjesama i tri vlastita narodna kola, a slobodno vrijeme koristi i da čita knjige putem govornog softvera i pomaže majci u kućnim poslovima.

Diploma

Dejan je završio Filološki fakultet u Banjaluci i stekao zvanje profesora engleskog jezika i književnosti. Trenutno je nezaposlen, a povremeno za honorar uradi nekoliko tekstualnih prevoda za pojedince i firme iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana