Slijedeći snove Nebojša Vučenović iz Poveliča kod Srpca postao primjer mladima

Dejan Jovičić
Slijedeći snove Nebojša Vučenović iz Poveliča kod Srpca postao primjer mladima

Srbac - Nebojša Vučenović iz Poveliča kod Srpca pokazao je da hendikep nije prepreka za uspjeh, a njegova ideja o izradi prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka dobila je podršku Omladinske banke Srbac i kvalifikovana je za takmičenje najboljih omladinskih projekata u regionu.

Ovaj tridesetčetvorodišnjak je pretrpio tešku povredu glave kad je imao osam godina, zbog koje mu je desna ruka paralisana i otežano hoda. Da zlo bude veće, rano je ostao bez oca, a nedavno mu je preminula i majka, pa se sam bori kroz život.

U nedostatku stalnog zaposlenja, došao je na ideju da izrađuje sapune od kozjeg mlijeka, jer u svom domaćinstvu ima nekoliko ovih životinja.

- Dugo sam razmišljao o izradi sapuna koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu, ali nisam imao novca da to realizujem, niti ljude koji bi stali iza ovakvog projekta. Tada mi je prvi priskočio u pomoć privrednik Slobodan Cvijetić, koji mi je dao početna sredstva, a nakon toga sam okupio nekoliko prijatelja i konkurisao na javni poziv Omladinske banke u Srpcu, koja je moj projekat najbolje ocijenila od svih kandidovanih - rekao je Vučenović.

Projekte Omladinske banke finansiraju Fondacija "Mozaik" iz Sarajeva i lokalne uprave širom BiH, pa je tako ove godine odobreno njih 127, a Nebojšin projekat se našao među tri najbolja koja su predstavljala BiH na regionalnom takmičenju koje je održano u Kolašinu.

- Uskoro ću početi sa širom proizvodnjom sapuna, a planiram do polovine septembra da održim nekoliko besplatnih radionica na kojima ću mladima objasniti kako da i sami pokrenu sličan projekat i riješe pitanje egzistencije - rekao je Vučenović.

I pored hendikepa Nebojša je u regularnom roku završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se posvetio literarnom radu. Prikupio je oko 400 starih narodnih pjesama, izreka i poslovica, koje je sabrao u zbirku "Pjevajte sa mnom".

Bio je angažovan i u brojnim omladinskim organizacijama i odradio više od 4.000 volonterskih sati. Ostvario je san prije tri godine kada se popeo na vrh Durmitora, na nadmorskoj visini od 1.483 metra.

Od tada redovno učestvuje na planinarskim pohodima, pa je tako prepješačio Kozaru, Vitorog, Manjaču, Vlašić, Ozren, Dimitor, Motajicu i slovenačke vrhove, te učestvovao u Fruškogorskom maratonu dugom 42 kilometra. Ukupno je za više od tri godine prepješačio oko 300 kilometara.

- Mnogi mladi ljudi ne žele da se pokrenu i nešto urade za sebe i svoju okolinu, a ja sam želio da pokažem da se i u teškim uslovima može ostvariti zacrtan cilj. Fizički nedostatak ne može biti izgovor za neuspjeh, potrebno je samo imati vjeru u sebe - smatra Nebojša Vučenović.

Spomenik

Nebojša Vučenović je prije tri godine dobio najviše opštinsko priznanje koje se dodjeljuje mladima povodom Dana i krsne slave opštine i tako postao simbol hrabrosti i požrtvovanosti.

Nagrađen je plaketom i novčanom nagradom od 500 maraka, koju je usmjerio za podizanje spomenika pokojnom ocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana