Slijede ozbiljni infrastrukturni projekti u opštini Šamac

Srna
Slijede ozbiljni infrastrukturni projekti u opštini Šamac

Šamac - Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević poručio je danas na svečanoj sjednici povodom Dana opštine da slijede aktivnosti na ozbiljnim infrastrukturnim projektima i da će opština Šamac ići naprijed uz podršku viših nivoa vlasti i bolju saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

On je rekao da opština Šamac želi apsolutnu saradnju sa Vladom Srpske, navodeći da je posebno ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u više navrata pomagao u privlačenju investitora na području Šamca.


"Šamac može bolje, više i jače. Imamo snage i energije i siguran sam da možemo da ostvarimo ključni cilj, a to je povratak u red razvijenih opština Republike Srpske", naglasio je Milićević.

Milićević je dodao da opština Šamac želi i saradnju sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH i to će, kako je rekao, biti jasna politika opštinskog rukovodstva.

Milićević je čestitao Dan opštine i rekao da građani za trenutak treba da zaborave probleme, jer predstoji veliki hrišćanski praznik Vaskrs.

Predsjednik Skupštine opštine Nikolina Škrbić istakla je da je svečanom sjednicom završen niz manifestacija kojima je obilježen Dan opštine.

"Naš grad može bolje. Mi imamo potencijale, grad smo na dvije rijeke, imamo plodnu Posavinu i naša opština može biti među razvijenim u Republici Srpskoj", rekla je Škrbićeva.

Ona je dodala da će opštinske vlasti maksimalno zalagati da učine grad sigurnim i bezbjednim za život ljudi svih vjeroispovijesti i svih koji žele da rade i žive ovdje.

Najveće opštinsko priznanje, Povelja opštine Šamac, uručena je Ambasadi Japana u BiH za izuzetne zasluge i doprinos razvoju opštine duži niz godina, a posebno poslije poplava, te u procesu deminiranja.

Predstavnik Ambasade Japana Atsuši Saito zahvalio je na nagradi i istakao da je Japan u posljednjih 20 godina puno pomagao u Republici Srpskoj i BiH.

"Gledamo šta su osnovne potrebe i pomažemo obnove ambulanti, domova zdravlja i škola. Mi smo za bolji život vaših građana, a i vi pravite dobre projekte u koje mi ulažemo", kaže Saito.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, čestitajući Dan opštine, istakao je da je ovo važan dan u istoriji ove opštine, koji je obilježio i usmjerio razvoj Šamca u prethodne skoro dvije i po decenije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji je prisustvovao svečanoj sjednici SO, istakao je da opština Šamac ima veliki potencijal.

"Industrija i privreda, koja je bila značajna prije rata, praktično ne radi i ja mislim da je to zvono za uzbunu, da vlast Republike Srpske, a i svi mi zajedno, moramo da napravimo dobru analizu i da nađemo način da se zaustavi odliv stanovništva", kaže Bosić.

Osim Đokića i Bosića, svečanoj sjednici prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Šamac danas je proslavljen Dan opštine 15. april, a dodijeljeno je pet pohvala, dvije novčane aprilske nagrade od po 500 KM, tri plakete i jedna povelja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestovao je hor, muzička sekcija i Kulturno-umjetničko društvo "Crkvina" iz Crkvine.

Nakon svečane sjednice služen je parastos kod spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, prislužene svijeće i položeni vijenci.

Vlada Srpske čini sve da se ne zaborave porodice palih boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas u Šamcu da Vlada Srpske čini sve da se ne zaborave porodice poginulih srpskih porodica.
"Vlada Republike Srpske i ovo ministarstvo čine sve da pomognemo tim kategorijama, jer su to zaslužili. Nadam se da ćemo učiniti sve da ostanemo na tragu dosadašnje pomoći, ali sve zavisi od ekonomske moći Republike Srpske", rekao je Savanović, koji je prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine opštine Šamac, povodom Dana opštine - 15. aprila.

On je precizirao da je u Šamcu zbrinuto 148 porodica poginulih boraca, od toga 49 kroz stambeno zbrinjavanje i 99 putem jednokratne novčane pomoći.

"Ima porodica koje se nisu na vrijeme javile 2007. i 2008. godine i mi pripremamo novu uredbu na osnovu koje će biti obuhvaćeni oni koji nisu još stambeno zbrinuti", naglasio je Savanović.

Nakon parastosa poginulim srpskim borcima iz ove opštine, Savanović je pozdravio sve prisutne i čestitao Dan opštine, sa željom i nadom da ovaj dan dugo godina proslavljaju u slozi i da se opština ekonomski razvija.

Savanović je naglasio da srpski narod mora biti jedinstven i ekonomski jak.

"Mnogi borci su dali život za odbranu Srpske. Ti najhrabriji, najbolji među nama, bili su svjesni šta znači sloboda i dali su svoj život i to nas koji smo ostali živi zahvaljujući njima obavezuje da ih ne zaboravimo. Nikada ne smijemo da ih zaboravimo, a ni njihove porodice nikada ne smiju da budu zaboravljene od institucija Srpske i od opštine", dodao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana