Slavko Đukić, odbornik SDS-a i doskorašnji potpredsjednik SO Kotor Varoš: Lični interesi razbili stranke i izazvali krizu

Vedrana Kulaga
Slavko Đukić, odbornik SDS-a i doskorašnji potpredsjednik SO Kotor Varoš: Lični interesi razbili stranke i izazvali krizu

Duboku političku krizu koja je paralizovala Kotor Varoš izazvali su lični interesi najviših funkcionera SDS-a i SNSD-a zbog kojih su razbijene i te stranke. Rekao je to odbornik SDS-a i donedavni potpredsjednik Skupštine opštine Kotor Varoš.

* GLAS: Kako komentarišete odluku Skupštine opštine da budete smijenjeni i to na inicijativu stranke čiji ste član i koja Vas je predložila na tu poziciju?

ĐUKIĆ: Iz zdravstvenih razloga nisam prisustvovao toj sjednici. Nisam čak ni zvanično upoznat sa smjenom, niko me nije obavijestio, niti obrazložio razloge. To me, međutim, nije iznenadilo, jer me od aktuelnog rukovodstva stranke koje radi na uništavanju SDS-a ništa ne može iznenaditi.

* GLAS: Kakav je Vaš status u stranci poslije takvog raspleta i da li ostajete član SDS-a?

ĐUKIĆ: Ostajem vjeran SDS-u, a bahatost pojedinaca sumnjive prošlosti, opasne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti me ne zanima. SDS nije nastao zbog interesnih grupa, nego zbog interesa srpskog naroda i RS i ja ću nastaviti da se borim za te ideje, jer smatram da Kotorvarošani i SDS zaslužuju sposobnije i poštenije ljude od postojećih, koji građane i vlast koriste isključivo za lične interese. Ponosan sam na sve što sam do sada uradio za SDS i za opštinu. Lični interesi i bogaćenje preko leđa građana nisu način mog shvatanja života. Sve što sam stekao je rezultat mog i rada moje porodice u privatnoj porodičnoj firmi. Kotor Varoš je do skora važio za jednu od najpodobnijih opština za privredni razvoj, međutim, zbog političkih previranja situacija je svakim danom teža i nepovoljnija. Privredni imidž i ambijent su narušili pojedinci zbog ličnih interesa pokušavajući da ožive tajkunski način privrednog djelovanja.

* GLAS: Šta je uzrok podjela u SDS-u Kotor Varošu?

ĐUKIĆ: Nesporazumi su počeli prije godinu kada je predsjednik Opštinskog odbora Nedeljko Glamočak bez odluke organa stranke svoju bratičinu Milijanu Glamočak imenovao za v. d. načelnika opštinskog Odjeljenja za za opštu upravu i tako nastavio da vodi nepotističku politiku po sistemu porodičnog kadrovanja i zapošljavanja na račun stranke. To se pokazuje i zadnjih dana jer je prioritet stranke da se na državne jasle zaposli njegov sestrić, inače odbornik u Skupštini opštine. Kriza je nastavljena smjenom SDS-ovog kadra Mladena Trivunovića sa pozicije direktora ŠG "Vrbanja", a eskalirala je izlaskom SDS-a iz vladajuće koalicije sa SNSD-om i pravljenjem skupštinske većine sa PDP-om. Od tada je ključ ležao kod Trivunovića koji je na svaki način htio da zaštiti svog kuma i načelnika opštine Dalibora Vučanovića iz SNSD-a i da se zajedno s njim obračuna sa neistomišljenicima u lokalnom SNSD-u koji su prestali da podržavaju Vučanovićevu privatnu i kumovsko-rodbinsku politiku. Takvoj politici se usprotivio dio članstva SDS-a među kojima sam bio i ja, a podršku smo dobili i od koalicionog PDP-a.

* GLAS: Zašto je pokrenut opoziv Vučanovića ako je kao što tvrdite imao podršku u vrhu SDS-a?

ĐUKIĆ: Stao sam na čelo štaba za promjene i voljom naroda uspjeli smo da opozovemo načelnika i pored opstrukcije sadašnjeg rukovodstva SDS-a predvođenog Glamočakom, Trivunovićem i pojedinim odbornicima. Od tog momenta moji saradnici i ja postajemo nepodobni i nepoželjni za Glamočaka i Trivunovića. Jednostavno nisu nam mogli oprostiti uspjeh i pobjedu na referendumu. Glamočak je kao predsjednik Opštinskog odbora tri puta izgubio izbore u Kotor Varošu, tri puta pocijepao stranku obračunavajući se sa neistomišljenicima, ali i tri puta sebe pozicionirao na najviše funkcije u SDS-u u posljednjih osam godina. Glamočak, Trivunović i Vučanović po završetku referenduma kreću u lobističku igru "prodaje" referenduma provodeći noći po banjalučkim kafanama, a dane po sarajevskim institucijama i dogovarajući strategiju rušenja volje naroda i zadržavanja Vučanovića u fotelji što su na kraju i uspjeli. Odlukom Suda BiH poništena je volja naroda na radost ovog interesnog trojca.

* GLAS: Poslije referenduma uslijedili su izbori u SDS-u na kojima je Glamočak, kojem ste bili protivkandidat, ponovo izabran za predsjednika?

ĐUKIĆ: Nakon poništavanja odluke o opozivu načelnika opštine u SDS-u je zavladalo veliko nezadovoljstvo koje je posebno ispoljeno na unutarsrtanačkim izborima. Imao sam apsolutnu podršku članstva, ali je Glamočak mimo volje delegata, nelegitimnim tokom sjednice izborne skupštine, uz pomoć Trivunovićevih malverzacija i zahvaljujući znatnom uticaju Ognjena Tadića nelegalno izabran za predsjednika Opštinskog odbora. U prilog tome govori i činjenica da se u organima stranke nije našao nijedan član koji je javno podržavao promjene u kotorvaroškom SDS-u. To je bio prvi revanšistički korak prema neistomišljenicima. Vrhunac je uslijedio kada je Trivunović kao šef kluba odbornika SDS-a stavio na dnevni red sjednice Skupštine opštine izmjenu opštinskog statuta s namjerom da bude profesionalizovano mjesto potpredsjednika parlamenta. Na toj poziciji sam bio dvije i po godine volonterski i za to vrijeme nisam primao nikakvu naknadu. Trivunović je tim gestom navodno htio da me pridobije na svoju stranu, što sam sa nekoliko odbornika bezuslovno odbio. Smatram da je nemoralno i kukavički da na teret građana dobijam bilo kakvu platu, a kamoli u iznosu 2.500 KM za apsolutni nerad. Za promjenu statuta je potrebna dvotrećinska većina koju skupštinska većina bez mog pristanka nije mogla da obezbijedi. Mojom smjenom i "samopostavljanjem" Trivunovića na poziciju potpredsjednika Skupštine pokazalo se zapravo da je on tu poziciju želio da prigrabi za sebe i obezbijedi lagodna primanja na teret klimavog i prezaduženog budžeta opštine.

Smjena Stojanovića

* GLAS: Kako komentarišete smjenu Branislava Stojanovića iz SDS-a sa pozicije načelnika opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove?

ĐUKIĆ: To je samo nastavak revanšističke politike i rušenja kotorvaroškog SDS-a koju predvode Nedeljko Glamočak i Mladen Trivunović po zadatku interesnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana