Slatka berba iz starih vinograda u Hercegovini

M. Latinović, R. Mijanović
Slatka berba iz starih vinograda u Hercegovini

Banjaluka - Berba grožđa u Hercegovini počeće za desetak dana, a ako je suditi prema prvim procjenama vinogradara, kvalitet roda biće iznad prosjeka.

I dok poljoprivrednici širom Srpske procjenjuju štete koje je suša pričinila usjevima, vinogradari zadovoljno trljaju ruke hvaleći se da će visoki slador i dobri ekstrakti odlikovati ovogodišnju berbu.

Kažu da je sunce "dobro nahranilo" grožđe šećerom, što je jedan od uslova za nastanak dobrog vina.

Vlasnik vinarije "Vukoje" i predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Hercegovine, Obren Zoran Vukoje, rekao je da će kvalitet svih sorti ove godine biti natprosječno dobar.

- S obzirom na to da imamo više sorti, kroz narednih deset dana počeće berba sorte pinot, zatim slijedi šardone, a nakon toga i sve ostale - kazao je Vukoje.

Naglašava da je kiša u proteklih nekoliko dana došla u pravom trenutku, znatno snizila temperaturu i pozitivno djelovala na lozu. On ističe da bez kvalitetnih sorti visoki prinosi ne znače mnogo.

- Svaki vinogradar skida prinose da bi poboljšao kvalitet. Neka vina pravimo od svega 250 grama grožđa po čokotu, a druga opet od 1,5 do dva kilograma - pojasnio je Vukoje.

Direktor preduzeća "Agrofin", koje gazduje najvećim zasadima vinove loze u Srpskoj,  Dragan Anđelić rekao je da će suvo i toplo ljeto popraviti kvalitet grožđa.

- I kad je mnogo kiše, ne valja. Ako bih morao da biram, radije bih birao ovu sušu. Uvijek biramo kvalitet ispred kvantiteta - kazao je Anđelić.

Dodaje da će rod biti manji, uprkos naporima da se kroz sistem navodnjavanja vlaga zadrži što duže.

- Loza je za sada zdrava, pa očekujemo izuzetan kvalitet roda - naglasio je Anđelić i dodao da se u svim vrstama grožđa, osim smederevke, očekuje slador veći od 20.

Prema njegovim riječima na 165 hektara pod vinogradima ovog preduzeća očekuje rod oko milion kilograma, te da će pri kupovini, prioritet imati domaći kupci.

 - O ovogodišnjoj cijeni rano je govoriti, u svakom slučaju trebalo bi da bude iznad marke po kilogramu - rekao je Anđelić.

Šampanjac

Šampanjac, pjenušavo vino potiče iz Francuske pokrajine po kojoj je i dobio ime.

Iako je šampanjac uglavnom bijelo vino, pravi se pretežno od crvenih sorti grožđa kao što su: "pinot noir" i "pinot meunier". Od bijelih sorti grožđa koristi se šardone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana