Slađani Ujić nagrada za najbolji slavski kolač

S. M.
Slađani Ujić nagrada za najbolji slavski kolač

ROGATICA - Dan i krsna slava hrama na Borikama kod Rogatice je Petrovdan kada se ovdje okupe vjernici ovog dijela rogatičke opštine, ali, po tradiciji, glavni dan saborovanja Boričana i ostalog Bogu vjernog srpskog naroda iz Rogatice,

Višegrada, sokolačke, hanpjesačke i susjednih opština iz Podrinja i sa Romanije je Ilindan. Tada, u zenitu ljeta, i kad se okonča koševina trave u ovom brdsko-planinskom području, dođe na Borike i staro i mlado. Pomole se Bogu u tamošnjoj crkvi koja ove godine obilježava 113 godina od osvećenja na Malu Gospojinu 1910. Dosta njih dolazi da se vide sa rodbinom, prijateljima i poznanicima sa kojim se nisu vidjeli od Ilindana prošle godine.

Tako je bilo i juče, posljednjeg dana višednevnog sabora “Borike 2023”. U punoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla održana je sveta liturgija koju je služio paroh borički Dragan Jović. Nakon svete liturgije i besjede mladog prote Jovića, koji je posebno govorio o potrebi saborovanja Srba, održana je sveta litija oko boričkog hrama na kraju koje je održan pomen parastos za 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata. U organizaciji Turističke organizacije Rogatice upriličeno je tradicionalno četvrto po redu takmičenje za izbor najljepšeg slavskog kolača. U konkurenciji je bilo 16 kolača, a pobjedu je odnijela domaćica Slađana Ujić iz sela Podgaj kod Rogatice. Sabor na Borikama nastavljen je uz muziku i pjesmu, a održano je i više tradicionalnih sportskih takmičenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana